Discuţiile dintre Grecia şi partenerii săi "vor fi reluate în câteva zile", a anunţat în noaptea de miercuri spre joi şeful zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, după o reuniune la Bruxelles considerată "foarte bună", notează AFP.

La invitaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a dus miercuri la Bruxelles pentru un dineu de lucru, la care a participat de asemenea Dijsselbloem. Scopul a fost de a încerca să se găsească bazele unui acord care să permită plata a 7,2 miliarde de euro către Grecia, promisă de mult timp.

"A fost o întâlnire constructivă. Au fost făcute unele progrese în înţelegerea poziţiilor reciproce asupra diferitelor propuneri. S-a decis să ne întâlnim din nou. Această muncă intensă va continua", a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Dar nu s-a ajuns la niciun acord, aşa cum a anticipat Comisia Europeană. Prim-ministrul grec a respins unele dintre propunerile de reformă făcute de creditorii Atenei care condiţionau deblocarea ajutorului financiar.

În planul creditorilor, "există puncte pe care nimeni nu le poate considera ca o bază pentru discuţii", a declarat Tsipras, citând tăierea celor mai mici pensii şi creşterea TVA pentru electricitate.

"Vorbim despre o ţară care în ultimii cinci ani a suferit o catastrofă economică majoră, a pierdut 25% din PIB după cinci ani de austeritate dură. Propunerile care readuc idei ca tăierea celor mai mici pensii sau majorarea TVA la electricitate nu pot fi baze de discuţii", a adăugat Tsipras după reuniune.

"Rezultatul este că propunerea greacă rămâne singura propunere realistă pe masă", a mai spus el, recunoscând puncte pozitive în planul creditorilor ca "propunerea unui excedent (primar) mai mic", scrie agerpres.