Majorarea depozitelor va ajuta apoi băncile din Grecia să-şi reducă dependenţa de plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci. În iunie, finanţarea ELA s-a situat la 54,4 miliarde de euro.

Ridicarea restricţiilor asupra mişcărilor de capital din Grecia este condiţionată de restabilirea încrederii în sistemul bancar elen, a afirmat luna aceasta ministrul de Finanţe, Euclid Tsakalotos.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus în iunie anul trecut restricţii asupra mişcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit, în condiţiile în care, în lunile precedente, deponenţii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare sau 26,5% din totalul economiilor.

"Cu cât mai mult crede opinia publică că procesul de recapitalizare este unul bun, că băncile sunt într-adevăr foarte stabile, că adoptăm măsurile adecvate pentru a gestiona problema creditelor neperformante şi banii revin în depozite, cu atât cresc şansele ca restricţiile asupra mişcărilor de capital să fie ridicate", a afirmat Tsakalotos.

"Este un proces continuu de liberalizare", a adăugat acesta. Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, aminteste agerpres.