Ministrul grec al afacerilor europene, Dimitris Kourkoulas, a anunțat că președinția elenă 'se va focaliza pe cele mai presante probleme ale cetățenilor europeni': imigrația, ocuparea forței de muncă, uniunea bancară și politica maritimă.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a cărei țară exercită în prezent președinția prin rotație, sublinia recent că alegerile europene vor pune sub presiune cele șase luni de președinție elenă a UE și vor constrânge această țară la inițiative rapide. 'Sunt sigură că Grecia va reuși', a subliniat șeful statului lituanian.

La începutul lunii decembrie, ministrul francez al afacerilor europene, Thierry Repentin, afirma la Atena că Franța va fi 'în mod clar' angajată alături de Grecia pentru reușita acestei președinții. O președinție reușită ne-ar permită să arătăm că 'Europa aduce un răspuns concret așteptărilor populației', a afirmat un diplomat european.

'Nu cred că această președinție ar putea fi tot atât de calmă ca altele', a estimat, într-o declarație pentru AFP, Zsolt Darvas, economist la institutul Bruegel, la Bruxelles. 'Va fi foarte greu pentru Grecia, din cauza propriilor probleme (...) și a presiunii puse pe calendar de alegerile pentru Parlamentul European', a spus acesta.

Euroscepticii ar urma să progreseze cu ocazia alegerilor prevăzute între 22 și 25 mai în UE, potrivit sursei citate. În Grecia, formațiunea SYRIZA, care vrea să obțină din partea creditorilor țării (BCE, UE și FMI) o 'reducere semnificativă' a datoriei, este numărul unu în sondajele de opinie, înaintea formațiunii Noua Democrație, a premierului Antonis Samaras.

În acest context tensionat de planul de asanare privind finanțele publice impus de troica BCE-UE-FMI, grecii vor merge la urne și pentru alegerile municipale, în zilele de 18 și 25 mai, adaugă sursa citată. Președinția elenă prin rotație va începe concret la 8 ianuarie, cu reuniunea de la Atena a comisarilor europeni. Apoi, premierul Samaras se va deplasa la Strasbourg, la 16 ianuarie, pentru a prezenta în Parlamentul European prioritățile acestei președinții, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.