"Suntem obligaţi să respectăm acordul, dar ne vom lupta să atenuăm consecinţele adverse", a adăugat el, subliniind că nu a obţinut acordul pe care şi l-a dorit, dar că acesta este cel mai bun în condiţiile date.

"Voi încerca să obţin votul poporului grec pentru a conduce ţara şi pentru a continua programul nostru de guvernare", a anuntat Tsipras, precizând că are "datoria morală şi politică" de a cere poporului sau judece ceea ce el a a făcut, cu "bune si rele", pentru ca ultimul cuvant apartine oamenilor.

Tsipras şi-a înaintat demisia preşedintelui grec şi a cerut ca alegerile anticipate să fie organizate cât mai repede posibil. Anterior, surse guvernamentale au declarat că premierul af fi sugerat ca scrutinul sa fie organizat inainte de 20 septembrie, propunere discutata telefonic cu liderii partidelor de opoziţie.

Alexis Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a fost nevoit să demisioneze după ce săptămâna trecută a pierdut majoritatea parlamentară. Prin alegeri anticipare el încearca să înăbuşe o rebeliune în interiorul partidului său de stânga Syriza şi să obţină sprijin public pentru programul de salvare pe care l-a negociat, al treilea pentru Grecia după 2010.

Circa 40 de deputaţi nu au votat săptămâna trecută în favoarea noului împrumut european de 86 de miliarde de euro pe o perioadă de trei ani, însoţit de o nouă serie de măsuri de austeritate, ceea ce a redus majoritatea parlamentară la 119 deputaţi din totalul de 300.

"Cine şi cum poate negocia pentru reducerea datoriei? Voi ne veţi judeca prin vot", a spus el. "Vă las să judecaţi, având conştiinţa liniştită că am rezistat presiunilor şi şantajelor. Europa nu mai este aceeaşi după acest semestru dificil", a adăugat Tsipras.

Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus în pericol viitorul ţării în zona euro, Tsipras a fost nevoit să accepte cererile creditorilor internaţionali pentru noi măsuri de austeritate şi reforme economice - exact politicile împotriva cărora a promis că va lupta atunci când a fost ales în ianuarie.