În iunie 2012, MSCI a plasat bursa de valori a Greciei sub revizuire pentru reclasificare la statutul de piaţă emergentă, urmând ca o decizie finală să fie luată în 2013. Decizia MSCI a venit în urma anunţului companiei Coca-Cola Hellenic Bottling Co că îşi transferă cotarea principală a acţiunilor sale de la bursa de la Atena la bursa de la Londra.

Grecia nu a reuşit să îndeplinească criteriile privind privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzarea în lipsă (short selling) şi transferabilitatea, susţine MSCI, care gestionează active de 7.000 de miliarde de dolari.De asemenea Qatar şi Emiratele Arabe Unite au primit statutul de pieţe emergente, Marocul a fost retrogradat la statutul de piaţă de frontieră, în timp ce Coreea de Sud şi Taiwanul îşi menţin statutul de pieţe emergente.

Indicele ASE al bursei de la Atena a scăzut miercuri dimineaţă cu 0,8%, la 889,01 punte, săptămâna acesta înregistrând un declin de 9,9%, după eşuarea privatizării companiei de gaze DEPA.În martie, Grecia a fost retrogradată de la stat de piaţă dezvoltată la cel de piaţă emergentă, de către fondul american de investiţii Russell Investments, deoarece nu mai îndeplineşte 'criteriile macro şi de risc operaţional' necesare pentru a deţine statutul de piaţă dezvoltată.

Russell Investments, care gestionează active de 162,9 miliarde de dolari, a apreciat că, deşi procesele de reclasificare sunt rare, ele au loc dacă un stat nu mai îndeplineşte criteriile pentru clasificarea sa curentă. Grecia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, dar ar putea reveni pe creştere anul viitor, conform estimărilor autorităţilor de la Atena.