În total, sunt aşteptaţi să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?"

Practic, Grecia îşi joacă viitorul. Ultimele patru sondaje de opinie publicate nu promit victorie nici uneia dintre tabere: trei dau un avantaj pentru "da", unul pentru "nu", dar la o diferenţă de cel mult 1,4 procente.

Referendumul are loc după cinci luni de discuţii sterile, de reuniuni ale Eurogrupului convocate in regim de urgenţă, summituri excepţionale cu guvernul elen, format la sfârşitul lunii ianuarie de stânga radicală Syriza a lui Alexis Tsipras şi dreapta suveranistă ANEL, şi creditorii statului.

Incepand din 2010, FMI, BCE si UE au acordat Greciei 240 de miliarde de euro ajutor sau promisiuni de împrumut. De aproape un an, Atena nu a mai primit insa nici un ban, pentru că Atena refuză să accepte în schimb aplicarea unor reforme pe care le consideră prea dificile din punct de vedere social.

După încă un eşec al discuţiilor, premierul Alexis Tsipras a anunţat în noaptea de 27 iunie acest referendum care complica si mai mult lucrurile, tinand cont ca, din 30 iunie, Grecia nu mai este sub niciun program de sustinere.

Unii dintre creditori aşteaptă fără îndoială, după cum a recunoscut preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul să ofere posibilitatea de a se pune capat "epocii Syriza" şi riscului de contagiune protestatară la alte ţări din cadrul unei UE fragilă uneori.

Pentru a sprijini votul pozitiv, ei susţin că "nu" înseamnă ieşirea Greciei din zona euro, monedă faţă de care 74% dintre greci sunt ataşaţi, potrivit unui sondaj publicat vineri, faţă de numai 15% care doresc revenirea la drahmă.

Această campanie fulger s-a desfăşurat într-o atmosferă burlescă: grecii speriaţi au retras în weekendul trecut câţi bani au reuşit, astfel că băncile au fost închise pentru o săptămână, iar retragerile de la automatele de bani au fost limitate la 60 de euro de persoană zilnic.

Or, ei stâng aceşti bani, încetinind mai mult economia şi golind mare parte a magazinelor.

În acest context financiar tensionat, ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, a calificat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă ca "zvon răuvoitor" un articol din cotidianul britanic Financial Times potrivit căruia depozitele de peste 8.000 de euro ale cetăţenilor greci vor fi impozitate cu 30% pentru a asigura fondurile necesare băncilor din ţară.

După pregătiri deosebit de rapide - afişe, buletine, transportul urnelor, crearea de site-uri pentru ambele tabere -, vineri seară au avut loc la Atena două mari mitinguri pentru evaluarea raportului de forţe.

Meciul s-a încheiat cu un rezultat aproape egal: 25.000 de manifestanţi pentru "nu", pe care Alexis Tsipras i-a invitat să arate că vor "să trăiască demn în Europa", şi 22.000 de partea adversă.