"Ne aşteptăm ca în cursul acestei zile să semnăm un memorandum de înţelegere între Agenţia de privatizare şi un consorţiu compus din firma greacă Lamda şi grupurile Fosun (China) şi Al Maabar (AbuDhabi)", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Olga Gerovasili.

Această privatizare în valoare de 915 milioane de euro, care prevede o concesionare pe o perioadă de 99 de ani a terenului pe care era amplasat fostul aeroport Hellenikon pentru dezvoltarea unui vast complex turistic într-o suburbie balneară a Atenei, a fost suspendată imediat după venirea la putere, în luna februarie 2015, a partidului condus de Alexis Tsipras.

Relansarea acestei privatizări este "ultima condiţie" impusă de zona euro pentru a debloca o nouă tranşă de împrumuturi în valoare de 7,5 miliarde de euro pentru Grecia, prevăzută a avea loc săptămâna viitoare, a afirmat Gerovasili.

Aceasta a subliniat însă că transferul unui pachet de 5% din acţiunile operatorului grec de telefonie OTE, acţionarul majoritar de la Telekom România, către Agenţia de privatizare din Grecia va fi discutată la o dată ulterioară.

După mai multe luni de negocieri dificile cu privire la măsurile de austeritate şi reformele cerute Greciei, miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat acordul, la reuniunea din data de 24 mai, pentru reluarea asistenţei financiare acordate Greciei, în conformitate cu acordul convenit în luna iulie 2015. Dar Eurogrupul a impus şi o serie de noi condiţii Atenei, în special cu privire la privatizări, printre care şi vânzarea unui pachet de 5% din acţiunile OTE către grupul german Deutsche Telekom, mentioneaza agerpres.