Conform rezultatelor parţiale după numărarea a peste 53% din buletinele de vot, Syriza a obţinut 35,5% din voturi, în timp ce pentru Noua Democraţie au votat 28% dintre cei care s-au prezentat la urne.

Vangelis Meimarakis şi-a recunoscut imediat înfrângerea în faţa lui Tsipras, spunând că prioritatea ţării este acum formarea unui guvern. "Îl felicit şi îi urez să formeze un guvern, de care este nevoie, şi să vină în parlament", a spus liderul Noii Democraţii.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza, Tsipras va încerca să formeze o coaliţie cu partidul suveranist de dreapta Grecii Independenţi (ANEL), fostul său partener de guvernare.În urma calculelor realizate pe baza rezultatelor oficiale parţiale, Syriza ar urma să obţină 145 din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democraţie - 75. Grecii Independenţi ar beneficia de 10 locuri, ceea ce ar oferi unei alianţe Syriza-ANEL o majoritate absolută de 155 de mandate.

Liderul partidului Grecii Independenţi, Panos Kammenos, a declarat de altfel presei duminică seară că se va alia cu Syriza pentru a forma o coaliţie de guvernământ.

Partidul de extremă dreapta şi anti-imigraţie Zorii Aurii, situat pe poziţia a treia, se află aproape de cel mai bun rezultat al său la alegerile generale, cu peste 7% din voturi, ceea ce i-ar oferi 19 locuri în parlament, cu două mai multe decât la precedentul legislativ, dar mai puţine decât cele 21 obţinute la scrutinul din mai 2012, când a atras 6,97% din sufragii.

Pe următoarele locuri se află PASOK (socialişti, 6,42% din voturi şi 17 deputaţi), partidul comunist KKE (5,48% din voturi şi 15 aleşi), partidul centrist Potami (3,93% din sufragii şi 10 parlamentari), partidul suveranist de dreapta Grecii Independenţi (3,68% şi 10 deputaţi) şi Uniunea Centriştilor (3,43% şi 10 aleşi).

Tsipras a demisionat în luna august, fortand, astfel, organizarea alegerilor anticipate, în speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaţionali. Acest acord, care prevede reforme economice profunde şi continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost iniţial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie, scrie agerpres.