Adoptarea de catre Grecia a unui buget de austeritate nu a calmat temerile marilor creditori ai Atenei (UE, BCE si FMI). Exasterata de lentoarea reformelor, troica a anuntat amanarea deciziei sale pentru luna ianuarie.  In absenta unui acord cu troica, deblocarea urmatoarei transe de ajutor financiar, in valoare de 1 miliarde de euro, se suspenda. Guvernul sustine ca dispune de mijloace de supravietuire pana la urmatorul „termen” al datoriei, 16 ianuarie. In acest sens, se intentioneaza lansarea unei emisii de titluri ale Trezoreriei pe termen scurt.

In plus, Atena a decis sa exploateze pretioasele bunuri ale Biserii, al doilea, ca marime, proprietar funciar al tarii. A fost infiintata „o societate anonima pentru valorizarea bunurilor Bisericii”. Detinuta in proportii egale de puternica Biserica a Greciei si de statul elen, aceasta SA va gestiona o parte din terenurile aflate in posesia institutiei religioase, cu scopul privatizarii lor.

Daca Biserica va accepta acest joc al privatizarii, este pentru ca efectele crizei s-au facut resimite si in interiorul ei: resursele financiare s-au cam epuizat. Incepand din 2009, veniturile BIsericii au scazut cu aproape 40%, in conditiile in care cheltuielile au explodat, pur si simplu. „Pe plan social, Biserica se substituie statului, organizeaza cantine populare, intretine orfelinate, case de batrani din intreaga tara. Activitati care costa aproape 95 de milioane de euro pe an”, a explicat partintele Thomas, citat de Le Figaro.

Criticata pentru opacitatea privind averea ei, Biserica Greciei vrea sa dea dovada de transparenta. Pentru inregistrarea proprietatilor sale, arhiepiscopul de Atena, Ieronim, a cerut ajutorul societatii PricewaterhouseCooper si a solicitat consultanta din partea unui birou de avocati.  „Din cauza obstacolelor de natura juridica generate de non-separarea Bisericii de Stat, a dificultatilor de partajare a proprietatii, trebuie actionat. Printre altele, in Grecia nu exista cadastru, iar pentru a parcurge toate registrele, e nevoie de timp”, a prcizat Notis Bernistas, unul dintre avocatii care lucreaza la dosar.

Totusi, in pofida tuturor dificultatilor, sunt candidati pentru achizitionarea proprietatilor Bisericii elene, scrie presa locala. In fruntea listei s-ar afla, potrivit informatiilor obtinute de ziaristi, familia regala a Qatarului, care a pus ochii pe un teren de 50 de hectare din vecinatatea orasului Vouliagmeni, situat la circa 20 de kilometri de Atena si este una dintre statiunile de elite de pe litoralul elen.  Pentru fiecare din bunurile privatizate, jumatate din suma obtinuta va fi folosita de Biserica, cealalta jumatate urmand sa intre in visteria statului.