In primul sau discurs de invingator, Tsipras s-a lansat intr-un adevarat exercitiu de echilibristica. Declarand ca "verdictul poporului grec inseamna sfarsitul troicii", aluzie la marii creditori ai tarii, BCE, UE si FMI, care au impus o politica de austeritate in schimbul unei sustineri financiarae de 240 de miliarde de euro, liderul Syriza s-a grabit sa anunte, totodata, ca este "dispus sa coopereze si sa negocieze cu partenerii sai o solutie corecta si viabila".

Banca centrala europeana (BCE) nu va participa la nici o reducere a datoriei elene, a afirmat, in acest context, Benoit Coeure, membru director al institutiei. "Nu BCE decide daca Grecia are sau nu nevoie de o reesalonare a datoriei. Dar este absolut clar c nu putem accepta o reducere a datoriei", a adaugat el.

Intre timp, la bursa din Tokyo euro a inregistrat cea mai slaba performanta din ultimii 11 ani, coborand pentru scurt timp la 1,1098 dolari, inainde de se urca la 1.1200 dolari.

"Presiunea asupra monedei europene va creste, pentru ca Grecii au respins austeritatea, accentuand posibilitatea ca statul elen sa paraseasca zona euro", a comentat la Tokyo Toshiya Yamauchi, analist sef la Ueda Harlow. "Pietele sunt sensibile la risc", a adaugat el.

Cursul petrolului a afisat, la randul lui, un nou recul pe pietele asiatice, barilul american (WTI) atingand 45, 14 dolari, titeiul marca Brent fiind cotat cu 48,44 dolari/baril. "Credem ca aceasta scadere este reactie la alegerile din Grecia. Am asistat chiar la o scurta stare de panica in deschiderea cotatiilor. Calmul a revenit, dar tensiunea nu a disparut", a comentat Daniel Ang, analist la firma Phillip Futures din Singapore.