La orele 20.11 GMT, ecranele celor trei posturi ale televiziunii publice greceşti au devenit negre, iar canalele şi-au încetat emisia după o scurtă declaraţie a purtătorului de cuvânt al guvernului anunţând închiderea imediată a posturilor publice acuzate de gestionare deficitară a televiziunii, relatează AFP.

'Totul a fost oprit, televiziunea, radioul, în întreaga Grecie totul va fi oprit', strigă Constantin Zambounis, tenor în Corul Radio-Televiziunii şi care a venit cu un grup de oameni dintr-un cartier din nordul Atenei pentru a protesta fata de decizia luata. 'Pentru mine, asta nu este democraţie. Este ca junta militară (care a impus dictatura în Grecia între 1967 şi 1974) este opusul democraţiei, nu am fost informaţi în niciun fel', spune el.

Nimeni nu se aştepta ca măsura să fie aplicată atât de expeditiv împotriva unui post care se confruntă într-adevăr cu probleme financiare şi cu o rată de audienţă de sub 10 la sută, dar care se bucură totuşi de un mare respect în lumea culturii. 'Guvernul a întrerupt ilegal şi abuziv semnalul antenelor de telecomunicaţii greceşti în condiţiile în care nu are nici dreptul constituţional, nici autorizaţia de la consiliul administrativ al radioteleviziunii naţionale', a declarat liderul sindical Panayotis Kalfayanis. 'Avem un guvern care aminteşte mai degrabă de România lui Ceauşescu decât de un guvern rezultat din votul popular', a adăugat el.

Dimitris Papadimitriou, un compozitor cunoscut în Grecia, crede că 'asemenea lucru nu s-a întâmplat niciodată, nici măcar în dictatură'. 'Spun că vor redeschide postul în septembrie, dar nimic nu este mai permanent decât provizoriul în Grecia', lansat el sarcastic. 'Reacţia guvernului este una de panică, nu era obligat să facă aşa ceva, am asistat deja la plecarea a 1.000 persoane de la începutul crizei, salariile noastre au fost tăiate în medie cu 45% şi nici un canal privat nu va putea face ceea ce facem noi zilnic', a estimt Papadimitriou.