Ajutorul primit de sectorul energetic asociat cărbunelui nu se limitează la subvențiile directe, ci include o multitudine de alte căi de sprijin, precum alocări gratuite de certificate de emisii, de 300 mil EUR – 2 mld euro, bonus pentru cogenerare, sau acces la piața de echilibrare.

Studiul compară sprijinul acordat cărbunelui cu cel pentru regenerabile și proiectează trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic, în urma comparației, se dovedește a fi cel cu dependență redusă de cărbune și nuclear, cu pondere ridicată a energiilor regenerabile.

„Valorile pentru sprijinul cărbunelui, din studiul lansat astăzi, ne-au depăsit așteptările, însă realitatea este chiar mai gravă: există o serie întreagă de subvenții ascunse, al căror calcul nu a fost posibil din lipsa de date.” declară Ionuț Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Cu aceleași resurse cu care statul subvenționează acum sectorul energetic asociat cărbunelui, guvernul ar putea sprijini investițiile în eficiența energetică și în modernizarea infrastructurii energetice astfel încât să fie posibilă preluarea integrală a energiei regenerabile.

"Prețul plătit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, dacă luăm în calcul costurile de sănătate și de mediu pe care le cauzează arderea cărbunelui și care nu se regăsesc în costurile energiei.” adaugă Ionuț Cepraga.