„Partidul dreptatii si dezvoltarii a ales calea terorii de stat... Oameni care au cerut dreptate si sa le fie respectate drepturile, au fost ucisi, alti zeci au ramas invalizi, sunt mii de raniti... Noi suntem alaturi de ceiccare lupta impotriva fortei si a presiunilor... Luni, 17 iunie, vom opri lururil si ne vom onora indatoririle numai in situatii exceptionale”, se arata in comunicatul Confederatiei sindicatelor revolutionale ale Turciei, DISK.

Liderii de sindicat roaga cetatenii sa dea dovada de intelegere pentru eventualele neplaceri cu care s-ar putea confrunta. La randul sau, ministrul de interne al Turciei, Muammer Guler, a catalogat drept ilegala actiunea sindicatelor. „Protestele la care indeamna sindicatele sunt ilegale”, a afirmat el in cursul acestei zile. Dupa noaptea de cosmar din centrul Istanbului, unde politia a recurs la forta pentru a elibera Piata Taksim, leaganul revoltelor populare, conducerea DISK s-a reunit in regim de urgenta, pentru a decide un plan de actiune. Potrivit relatarilor presei din Turcia, au fost operate sute de arestari din randul demonstrantilor.

Actiunile de protest din Turcia continua de aproape trei saptamani. Totul a inceput la sfarsitul lunii mai, cand un grup de ecologisti s-au adunat in piata Taksim, in semn de protest fata de intentiile autoritatilor municipale de a construi in locul parcului central al Istanbulului un mall. Interventia fortelor de ordine si, mai ales brutalitatea acestora, au indignat opinia publica din Turcia, declansand un val de manifestatii in aproape intreaga tara.