Federaţiile sindicale din transporturile feroviar anunţaseră, în urmă cu o săptămână, că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică spune ca miercuri, la ora 10,00, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii CFR Infrastructură şi CFR Călători, urmând ca la ora 17,00 să participe la o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă angajaţii din domeniu.

Potrivit lui Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, o alta nemulţumire a CFR-iştilor se referă la eliminarea, începând de anul trecut, a drepturilor de călătorie gratuită pe calea ferată.

"Vorbim de un drept consfinţit din vechime, acela ca feroviarii să poată călători gratuit în interes de serviciu şi în interes particular pe calea ferată. De această facilitate beneficiază toţi colegii noştri din Europa. Din păcate, autorităţile au decis anul trecut să nu mai acorde aceste autorizaţii, provocând o stare de nemulţumire intensă în rândul salariaţilor", preciza Iulian Măntescu.

El menţiona, totodată, că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

"Bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 reflectă incapacitatea managerilor în găsirea măsurilor de creştere a veniturilor unităţilor de cale ferată, astfel încât pierderile salariale ale CFR-iştilor să poată fi recuperate după o perioadă de austeritate de şase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuală, marea majoritate a CFR-iştilor să primească salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemulţumire acumulată în rândul a peste 50.000 de salariaţi, din cauza unor revendicări nesoluţionate la timp", a mai spus Iulian Măntescu.