Potrivit localnicilor, daca au noroc, pot castiga intr-o singurazi pana la 45 de dolari. Conform datelor furnizate de diferite cabinete de experti, anual Occidentul „arunca” in Kenia aproape 15.000 de tone de calculatoare vechi sau stricate, telefoane mobile demodate si tot felul de alta aparatura de acest gen iesita din uz.

Ceva similar se inregistreaza si in China. Oficial, introducerea in tara a deseurilor tehnologice este interzisa. Cu toate acestea, an de an aici ajung, prin Hong Kong sau Taiwan, in jur de 8 milioane de tone de astfel de materiale.

Conform unor cifre neconfirmate oficial, piata neagra a deseurilor electronice depaseste, in tarile est-africane, 3,75 miliarde de dolari pe an. Pentru companiile din Statele Unite, Europa sau Japonia, exportul acestor gunoaie constituie, deseori, cea mai ieftina modalitate de a scapa de obiectele stricate sau invechite.

Pe de alta parte insa, intreprinderi ilegale din tarile in curs de dezvoltare, care extrag din aceste dispozitive piese componente valoroase nu respecta, de cele mai multe ori, regulile de reciclare si polueaza, astfel, mediul inconjurator.

Deseurile electronice in cifre:

• 1 milion de telefoane mobile contin 9 tone de cupru, 24 kilograme de aur si 250 kilograme de argint;
• anual, in lume se creaza 60 de milioane tone de deseuri electronice
• pana in 2017, voluml deseurilor tehnologice va creste cu 33% si va fi egal cu 11 piramide keops