Potrivit raportului, in 1983, URSS a considerat amplele manevre desfasurate de SUA ca fiind parte a pregatirii NATO pentru un razboi adevarat. Sovieticii si-au mobilizat fortele armate. Dar era Moscova dispusa sa atace prima? Documentele scoase din sertarele serviciilor secrete americane ofera partial, raspuns la aceasta intrebare.

Oricum, noteaza autorul articolului din Business Insider, concluziile raportului dau fiori chiar si dupa 32 de ani de la evenimentele relatate. "Se pare ca URSS a decis ca SUA intentioneaza sa lanseze un atac nuclear de avertizare. Iar SUA au gresit, interpretand lucurile exact pe dos: Washington nu a crezut ca Moscova ia in serios perspectiva unui razboi real", afirma publicatia citata.

La inceputul anilor 1980, "analistii sovietici au stabilit ca SUA vor folosi noile lor rachete balistice pentru dezvoltarea unei forte a primei lovituri", reda Business Insider din raport. De asemenea, este posibil ca URSS "a considerat ca hotararea NATO de a desfasura 600 de Pershing II si rachete de croaziera nu este raspuns la rachetele sovietice SS-20, cu raza medie de actiune, ci un pas in plus spre un potential prim atac".

"Ofiterii KGB au estimat ca, dupa toate probabilitatile, SUA vor lansa primele un atac nuclear, daca vor obtine o forta care sa depaseasca forta URSS. Si multi au fost de acolo ca lucrurile catre asta se indreapta", sustine raportul. De partea cealalta, in SUA nimeni nu gandea un astfel de scenariu.

Sovieticii au mers mai departe, hotarand sa valiza nucleara trebuie activitata, daca sistemul de calcul folosit la acea data pentru evaluarea puterii militare a URSS fata de cea a SUA va marca un decalaj de 40% fata de americani. In unele momente, inainte de manevrele SUA, acest indice a atins si 45%. Sovieticii au estimat, totodata, ca, prin dezvoltarea trupelor lor de rachete, americanii vor distruge potentialul nuclear al Moscova din prima lovitura, astfel ca o riposta s-ar dovedi inutila, daca nu chiar imposibila.

"Conducerea sovietica a devenit paranoica intelegand ca echilibrul de forte se va reduce la zero si va deveni istorie", scrie autorul articolului. In acest context au inceput, in noiembrie1983, manevrele militare ale americanilor. Zeci de mii de militari au fost dislocati in Europa centrala. "Am auzit ca unele avioane americane au exersat diferite manevre cu incarcaturi nucleare".

In replica, armata tarilor Tratatului de la Varsovia "a transportat cu elicopterele armentul nuclear din locurile de stationare pe pozitii, practic, de tragere. Din 4 pana in 10 noiembrie au fost suspendate toate zboruile, cu exceptia avioanelor-spion. Probabil pentru a avea la dispozitie cat mai multe aeronave pentru batalia pe care sovieticii o anticipau", afirma raportul.

In acest timp, SUA nici macar nu au observat zbuciumul si agitatia URSS, toate pregatirile de razboi ale Moscovei, subliniaza documentul.