Cazul judecat are lagatura cu licitatia din luna mai 2013, cand Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a dorit sa contracteze servicii de transport feroviar de carbune pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Potrivit fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

Durata contractuala era de 36 de luni, incepand cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau 'cel mai mic pret' sau 'oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic'.

La data de 17 ianuarie 2014, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana ce controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.

DNA mai sustine ca in intervalul 23-24 ianuarie si pana in ziua licitatiei, 29 ianuarie 2014, Bostina l-a tinut la curent pe Gruia Stoica cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune.

'Interventia autoritatilor judiciare in data de 29 ianuarie 2014 a pus capat demersurilor infractionale si a stopat o licitatie afectata de activitatea infractionala a celor doi inculpati, care nu mai putea fi derulata, deoarece era incompatibila conditiilor de concurenta reala, loiala si care ar fi putut determina prejudicierea unei unitati de stat cu suma de 473.068.410 lei, fara TVA', mai declara DNA.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucuresti.