În acest sens, luni dimineaţă, sunt puse în executare 167 de autorizaţii de percheziţii domiciliare în 14 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Mai mulți polițiști din Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT- S.T. Suceava, desfăşoară o amplă acţiune, fiind în derulare 167 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti (1) şi a judeţelor Suceava (74), Botoşani (14), Bacău (1), Dâmboviţa (11), Neamţ (4), Timiş (3), Vrancea (1), Braşov (27), Mureş (1), Galaţi (2), Vâlcea (1), Ilfov (1), Iaşi (24), Olt (2). 
 
De asemenea, urmează a fi puse în executare 110 mandate de aducere, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române. 
 
Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat doar până în această fază a cercetărilor, ar fi de 9.800.000 de euro, însă urmează a fi calculat şi completat în urma verificărilor financiar contabile ce se vor efectua în cauză.
 
Persoanele pe numele cărora au fost emise mandatele de aducere urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Suceava în vederea audierilor şi dispunerii unor eventuale măsuri preventive.
 
În fapt, începând cu luna iunie 2012, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalitătii Organizate Suceava, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, efectuează cercetări faţă de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. 
 
Din investigaţii a reieşit faptul că, pe raza judeţului Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat cu ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având drept scop sustragerea de plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului centralizat al statului prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor de bani provenite din aceste activităţi. 
 
Fraudarea bugetului de stat 
 
Astfel, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA-ului de plată şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat. 
 
Membrii grupului sunt suspectaţi că intrau în contact direct cu administratori de societăţi comerciale interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le deţineau sau le controlau, efectuau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale “recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitate pe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate. Pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale “recrutate” sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii “livrate” pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive. 
 
Ulterior, membrii grupului infracţional organizat sunt bănuiţi că retrăgeau aceste sume de bani beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.
 
După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent acestor tranzacţii, aceştia ar fi cesionat societăţile comerciale în cauză, firme care după câteva luni intrau în faliment.
 
Astfel, se bănuieşte că transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăţilor “recrutate” prin conturile societăţilor controlate de membrii grupului infracţional organizat, au avut ca scop spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca în final, sumele iniţiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.