In fiecare an, aproape 150 de fosti si actuali sefi de stat si de guvern, diplomati, patroni de mari intreprinderi industriale, militari, aristocrati, intelectuali si jurnalisti isi dau intalnire undeva intr-un colt de lume cat mai ferit de priviri indiscrete pentru a discuta cele mai stringente probleme mondiale.

Reuniunile Grupului Bilderberg sunt privite ca o relicva a unor vremuri apuse. Cand, dupa cina, membri vreunui club se retrageau intr-o alta camera pentru a vorbi, asezati comozi in fotolii de piele, pufaind din tigari si savurand o bautura selecta, vorbeau despre planurile lor, faceau schimb de pareri si isi imparteau intre ei pietele. 

Decenii la rand nici nu s-a stiut de existenta Grupului Bilderbeg, a carui prima intrunire a avut loc in 1954. Recent, organizatia si-a lansat un site propriu, unde sunt postate lista participantilor si o foarte scurta ordine de zi. Regulile impuse de Chatham House interzic invitatilor sa dezvaluie continutul discutiilor.

Un mister total si cheltuieli uriase de securitate: membri Grupului Bilderbeg, un vis pentru adeptii teoriei conspiratiei, fac tot posibilul pentru a oferi subiecte de speculatii, care mai de care mai trasnite. In ultima instanta, exista si alte intruniri cu participare internationala, care dezbat situatia din lume, precum Conferinta de securitate de la Munchen, Council of Foreing Relations sau forumul economic de la Davos. Dar nici una nu este invaluita de mister.

Iata de ce, continua Der Spiegel, reuniuni de genul Grupului Bilderberg ar trebui evitate intr-o lume unde toti mai multi oameni se lupta pentru transparenta, cand serviciile de spionaj controleaza si monitorizeaza spatiul virtual, sistemele de comunicatii si nu numai. Desigur, patronii marilor grupuri industriale, fostii politicienti sau intelectuali pot face tot ce doresc.

Dar, in loc sa ghiceasca despre ce ar putea pune sau nu la cale Grupul Bilderberg, opinia publica ar trebui sa-si indrepte privirile spre chestiuni cu adevarat reale. In ultimal instanta, cele mai misterioase si periculoase afaceri se fac, de fapt, sub ochii nostri. Lobby-stii nu au nevoie de conferinte sofisticate pentru a-si exercita influenta asupra politicului. Ei isi rezolva treburile pe holurile marilor institutii, acolo unde oricine are acces, concluzioneaza Der Spiegel.