Contractul include o comandă fermă pentru 62 de aeronave destinate operatorului aerian low-cost Vueling, preluat în aprilie de IAG pentru 123,5 milioane euro, transmite Bloomberg. În total, IAG va prelua până la 220 de avioane Airbus A320, inclusiv o variantă cu motoare noi, care va fi produsă începând din anul 2015, potrivit unui comunicat al companiei.

Comenzile ferme sunt evaluate la 5,4 miliarde de dolari la preţuri de listă, iar contractul are o valoare totală de 20 miliarde de dolari, însă companiile de transport aerian obţin deseori reduceri semnificative de preţ de la producătorii de aeronave. Vueling va primi noile avioane în perioada 2015-2020, urmând să înlocuiască astfel o parte din cele 70 de aparate A320 pe care le deţine şi să-şi extindă activitatea odată cu creşterea flotei.

Divizia low-cost a contribuit în trimestrul al doilea cu 27 milioane euro la profitul operaţional al IAG, în timp ce British Airways a înregistrat un profit de 247 milioane euro, iar Iberia o pierdere de 35 milioane euro. Grupul francez Airbus a concurat pentru acest contract cu Bombardier (Canada) şi Boeing (SUA).

IAG a început deja să-şi extindă flota de avioane de cursă lună, achiziţionând aparate precum Boeing 787, Airbus A350 şi A380 superjumbo, înlocuind în principal aparatele cu un consum ineficient de carburant deţinute de British Airways. Acţiunile IAG au crescut cu 71% în acest an, valoarea de piaţă a companiei urcând la 5,9 miliarde lire sterline (9,2 miliarde de dolari), dar au închis miercuri la Londra în scădere cu 1,4%, mentioneaza Mediafax.