Potrivit surselor, Total a înaintat deja două oferte informale către Engie însă acesta din urmă le-a respins ca fiind prea mici. Sursele adaugă faptul că, deocamdată, nu există nicio certitutine că cele două părţi vor ajunge la un acord, informeaza agerpres.

Sursele au explicat că Engie a mandatat Bank of America pentru vânzarea operaţiunilor sale de explorare şi producţie din Australia, Indonezia şi Malaezia, precum şi banca franceză BNP pentru vânzarea activităţilor din Azerbaidjan. Aceste active au o valoare combinată de aproximativ 2,5 miliarde de euro. De asemenea, Engie a scos la vânzare şi alte părţi din Engie E&P International fiind posibil să fie vândute unor rivali precum Total sau unor fonduri de investiţii specializate. Engie E&P, care este evaluată la 2,5 miliarde de euro, este deţinută în proporţie de 70% de Engie restul de 30% fiind controlat de partenerul chinez CIC.

Cu toate acestea, un acord cu compatriotul Total este considerat drept opţiunea preferată deoarece unele activităţi ale Engie E&P sunt legate de o serie de contracte sensibile din punct de vedere politic.

Toate aceste vânzări de active fac parte dintr-un plan strategic anunţat la începutul anului de Engie, plan care prevede că, până în 2018, grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria şi a se concentra pe activităţile de bază, producţia de electricitate.

Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 de kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.