Produsul chimic ce dă gustul de mentă gumei de mestecat face ca unele alimente, îndeosebi fructe şi legume, să aibă un gust neplăcut. Christine Swoboda, co-autor al studiului, doctorand în nutrţie la Universitatea de Stat din Ohio, arată: 'Este exact acelaşi efect ca atunci când beţi suc de portocale după ce v-aţi spălat pe dinţi: are gust neplăcut.'

În cadrul studiului, 44 de voluntari au efectuat câteva teste. Fiecare candidat a fost invitat să participe la un joc, primind ceva de mâncat drept recompensă. Se puteau câştiga bucăţi de fructe, chipsuri şi bomboane. Înainte să înceapă experimentul, jumătate din candidaţi au mestecat gumă cu gust de fructe sau mentă.

S-a constatat, astfel, ca persoanele care mestecaseră gumă cu gust de mentă erau mai puţin dispuşi să joace pentru a câştiga fructe, preferând mâncarea nesănătoasă. Cei care mestecaseră gumă cu gust de fructe au fost şi ei mai puţin atraşi de fructe, însă rezultatele nu au fost atât de relevante.

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că cei care mestecă mult gumă au tendinţa să mănânce mai rar, dar fără ca acest lucru să însemne mai puţine calorii. Ei au depistat această tendinţă în cadrul unei alte experienţe, voluntarii fiind invitaţi să ţină un jurnal alimentar. Participanţii au mestecat gumă cu mentă înainte de masă, putând apoi să mănânce ceea ce doreau. Rezultatele au arătat că au mâncat de mai puţine ori, dar nu au consumat mai puţine calorii. Cercetătoarea Christine Swoboda crede că acest lucru s-ar datora faptului că mentolul interacţionează cu nutrienţii prezenţi în fructe şi legume, creând un gust amar, lucru care face alimentele sănătoase mai puţin atrăgătoare, scrie Agerpres in pagina electronica.