"Ne dorim investiţii în Europa pentru noi locuri de muncă pentru multe industrii, dar trebuie să fim competitivi. Fără nici o îndoială, în UE trebuie să plătim mult mai mult pentru gaz şi mai mult pentru energia electrică decât plăteşte Estul, Asia. România are în acest moment preţuri acceptabile, dar există mai multe state membre, Germania şi altele, unde există mari probleme pentru industrie", a spus oficialul european.

În opinia acestuia, este nevoie de noi facilităţi de depozitare, de noi conducte, de creşterea eficienţei şi de creşterea producţiei interne de gaze şi energie.

'Trebuie să analizăm faptele, pentru că, în unele state, mai mult de 50% din preţul energiei reprezintă taxe', a adăugat Oettinger.

El a vorbit despre România ca despre un hub foarte important pentru strategia energetică europeană.

La rândul său, ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, a afirmat că preocuparea Comisiei Europene este scăderea preţurilor la energie în ţările în care acestea sunt mari, şi nu creşterea lor în ţările nou intrate în UE.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă rediscutarea calendarelor de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze, Nicolescu a răspuns: 'Am convenit că vom monitoriza cu atenţie evoluţia preţurilor şi vom avea periodic discuţii pe această temă'.

Comisarul european pentru Energie a fost prezent, joi şi vineri, la Bucureşti, pentru a participa la un summit pe teme energetice, organizat la Palatul Parlamentului.