Dupa Comisia Europeana, o decizie similara a venit si din partea Curtii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), potrivit careia masura contravine dreptului european. "Amatorismul juridic a dus la cel mai mare cadou fiscal făcut vreodată companiilor din această ţară. Este vorba despre o sumă cuprinsă între opt şi zece miliarde, riscul maxim fiind de 10 miliarde de euro", a comentat Castaneri.

Această enormă factură vine într-un moment nepotrivit pentru Guvernul de la Paris, care s-a angajat să aducă în acest an deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene, după mai mulţi ani de derapaj. Preventiv, Ministerul francez de Finanţe a eliminat această taxă din proiectul de buget pe 2018 şi a constituit provizioane în valoare de 5,7 miliarde de euro pe cinci ani pentru rambursări, scrie agerpres.

Însă aceste provizioane nu sunt suficiente, a recunoscut marţi ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care a apreciat că se impune gasirea mai multe opţiuni de solutionare a acestui litigiu, care în opinia sa a fost provocat de deciziile proaste adoptate de predecesorii săi.

Această taxă s-a aplicat doar pentru cele mai mari companii franceze, adică cele care au o cifră de afaceri mai mare de un miliard de euro. Potrivit calculelor Ministerului Economiei, aproximativ 50% din rambursări vor merge către un număr de 13 companii.