Guvernul italian a cerut miercuri un vot de încredere legat de adoptarea bugetului, a cărui examinare în Senat înregistrează întârzieri, relatează AFP, citat de Mediafax.

În vederea accelerării adoptării bugetului, Guvernul condus de către Mario Monti a dorit să fie supus unui vot de încredere. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Dino Piero Giarda a declarat miercuri seara că votul ar urma să aibă loc joi, către ora locală 11.30 (12.30, ora României).

Camera inferioară a Parlamentului va supune bugetul unui vot final, ulterior.

Întârzierile înregistrate la Senat în examinarea bugetului l-au determinat pe Monti să amâne, iniţial sine die, o conferinţă de presă anunţată la început pentru vineri, în cadrul căreia el urmează să îşi precizeze intenţiile cu privire la alegerile legislative anticipate.

Andrea Riccardi, ministrul Cooperării Internaţionale şi Integrării din cadrul Guvernului Monti a anunţat că această conferinţă de presă a lui "Professore" urmează să aibă loc sâmbătă sau duminică.

După ce a pierdut susţinerea partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), şeful Guvernului şi-a anunţat intenţia de a demisiona imediat după adoptarea bugetului.

Pe de altă parte, Berlusconi, după ce a retras susţinerea acordată de formaţiunea sa Guvernului, a anunţat că va candida în viitoarele alegeri pentru a guverna Italia din nou. Însă el a declarat ulterior că este pregătit să se retragă, în cazul în care Monti candidează în fruntea unei coaliţii "moderate".

În prezent, Partidul Democrat (stânga) este prezentat de către instituţii de sondare ca învingător în următorul scrutin.

Alegeri legislative anticipate urmează să aibă loc la 24 februarie, preşedintele italian Giorgio Napolitano apreciind această dată ca "potrivită".

"Este în interesul ţării să se evite prelungirea unei situaţii de incertitudine instituţională" a declarat Napolitano, citat într-un comunicat difuzat miercuri seara.

După ce a primit o scrisoare din partea ministrului de Interne Anna Maria Cancellieri, care preconiza data de 24 februarie pentru viitorul scrutin, preşedintele ţării a anunţat că el consideră această dată ca "cea mai potrivită".