Guvernul "salută" formularea, de către Comisia de la Veneţia, a unui set de propuneri de revizuire a Constituţiei României, menţionând că, în privinţa procedurii suspendării preşedintelui, Comisia propune să fie transformată într-o procedură de răspundere juridică, iniţiată de Parlament, relateaza Mediafax.

De asemenea, în comunicatul Guvernului se arată că una dintre propuneri priveşte "clarificarea departajării competenţelor primului-ministru şi preşedintelui, în special în ceea ce priveşte politica externă şi în relaţia cu Uniunea Europeană".

Guvernul precizează că a luat notă de adoptarea, vineri, a "avizului Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) cu privire la măsurile luate de Guvernul şi Parlamentul României în ceea ce priveşte alte instituţii ale statului şi cu privire la Ordonanţa de Urgenţă pentru amendarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi cu privire la Ordonanţa de Urgenţă pentru amendarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea referendumului", aviz solicitat de secretarul general al Consiliului Europei şi de prim-ministrul Victor Ponta.

Guvernul "salută" formularea, de către Comisia de la Veneţia, a unui set de propuneri de revizuire a Constituţiei României, având drept scop consolidarea cadrului constituţional, se arată în comunicat.

"Guvernul României consideră că este important faptul că aceste propuneri privesc unele dintre elementele cele mai importante ale Constituţiei, identificate de toţi actorii politici ca impunând necesitatea unei viitoare revizuiri: regimul ordonanţelor de urgenţă, cu privire la care Comisia de la Veneţia constată că acest instrument a fost utilizat în mod abuziv de guvernul anterior - 140 de ordonanţe de urgenţă fiind adoptate în 2011 - şi în privinţa cărora se recomandă, ca soluţii alternative, accelerarea procedurii legislative şi consolidarea utilizării ordonanţelor simple, pe baza de delegare legislativă; procedura suspendării Preşedintelui României, cu privire la care Comisia de la Veneţia propune să fie transformată într-o procedură de răspundere juridică, iniţiată de Parlament; instituţia Avocatului Poporului, cu privire la care Comisia recomandă ca principalele elemente ale statutului şi competenţele cele mai importante să fie reglementate în Constituţie; clarificarea departajarii competenţelor Primului-ministru şi Preşedintelui, în special în ceea ce priveşte politica externă şi în relaţia cu Uniunea Europeană", menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului, Guvernul "apreciază pozitiv" salutarea, de către Comisia de la Veneţia, a faptului că deciziile Curţii Constituţionale, în special cele referitoare la aspecte privind referendumul pentru demiterea preşedintelui, au fost respectate. Totodată, Comisia de la Veneţia a reţinut că legislaţia referitoare la referendum a fost pusă în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale.

"Guvernul a luat, de asemenea, notă de faptul că a fost salutată cu căldură de către Comisia de la Veneţia exprimarea de către toţi actorii din România a necesităţii reformelor constituţionale şi legale", se mai arată în comunicat.

Guvernul salută de asemenea poziţia exprimată de către preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, în cadrul dezbaterii avizului, în sensul că interacţiunea Comisiei cu România a fost întotdeauna excelentă în ultimii 20 de ani şi că "în acest moment, se bucură că situaţia de la Bucureşti este pe calea cea bună şi există o bună cooperare între instituţiile statului", conform sursei citate.

De asemenea, Guvernul îşi exprimă "satisfacţia pentru disponibilitatea" arătată de Comisia de la Veneţia de a oferi asistenţă autorităţilor române pentru implementarea acestor reforme.