Organizaţiile de lupă împotriva sclaviei fac presiune asupra H&M, să întrerupă legăturile comerciale cu furnizorii care folosesc bumbac din Uzbekistan, unde cantităţie mari sunt recoltate cu ajutorul muncii copiilor.

Unul dintre cele mai populare lanţuri de îmbăcăminte din Marea Britanie, H&M se confruntă cu presiunea de a rupe legăturile sale cu furnizorii care cumpără bumbac din Uzbekistan. Motivul - cantități mari sunt recoltate cu ajutorul muncii copiilor. H&M, lanțul-gigant de modă, care în prezent folosește imaginea lui David Beckham și pe cea a cântăreței Lana Del Rey în campanile sale publicitare, a semnat un angajament de a “nu cumpăra cu bună știință” bumbac a cărei sursă este vreo ţară din Asia Centrală, ca răspuns la îngrijorarea semnalată.

Uzbekistan, unul dintre cei mai mari exportatori de bumbac dim lume, este o ţară în care adulți și copii, după cum descriu membrii acestor organizaţii, muncesc în “condiții îngrozitoare”. Cu toate acestea, este dificil de urmărit traseul bumbacului provenit din ţară. O mare parte din cantităţi ajunge în Bangladesh și China. Ca rezultat, multe lanțuri de modă nu pot garanta că hainele lor nu este fabricat din bumbac uzbec. H&M, care are aproape 200 de magazine în Regatul Unit și 2.500 în întreaga lume, este acum unul dintre cele mai populare branduri de îmbrăcăminte vizat de această campanie.

Se crede că guvernul uzbekistan încurajează muncă forțată, mai ales că, în acest an, recolta de bumbac în această ţară a fost în valoare de 1 miliard USD. Elevi și profesori, medici, asistente medicale și mulţi alţi angajați din sectorul public au fost forțați să lucreze în câmpurile de bumbac sau se confruntă cu amenzi, pierderea salariilor sau refuzul unui loc la colegiu. Observatorii internaționali au fost interzişi în timpul recoltelor. 

Grupurile pentru drepturile omului au declarat că studenți au fost bătuți de către autoritățile publice  din cauza incapacităţii lor de a-şi îndeplini cotele. Din declaraţii ale părinţilor reiese că, dacă aceştia doreau să-i scutească pe copiii lor de la recoltă, trebuiau să plătească o taxă de 110 dolari sau își retragă copiii de la liceu. Un refuz poate însemna, totodată, pierderea unui loc de muncă, a salariului sau a altor beneficii. 

Ikea este o altă companie care a fost supusă unui control similar din partea grupurilor pentru drepturile omului.