Cele cinci site-uri sunt: buget.gov.ro, care va cuprinde datele privind bugetul de stat şi vizualizarea lor într-o formă uşor de înţeles, angajati.gov.ro - cu datele privind angajaţii din administraţia publică, posturi.gov.ro cuprinzând datele privind posturile vacante scoase la concurs în administraţia publică, petitii.gov.ro - cu iniţiativele cetăţenilor, pe domenii de interes şi data.gov.ro - care facilitează accesul publicului la datele incluse în platformele de prezentate, scrie Agerpres.

"Avem 25 de elevi de la clasele de matematică-informatică de la Liceul "Tudor Vianu", Colegiul Naţional "Elena Cuza" şi Colegiul Naţional "George Coşbuc" care, timp de două zile, au de rezolvat aplicaţii guvernamentale, respectiv site-uri care să asigure transparenţa pe zona de buget, petiţii, angajaţi şi angajări. Rezultatele vor fi prezentate duminică după-amiază. Proiectul a fost gândit având la bază mai multe idei. Prima idee este aceea de a asigura un anumit tip de deschidere a Guvernului către elevi, către tineri, pentru a vedea cum anume se construiesc anumite politici guvernamentale. A doua este aceea de a da posibilitatea să participe la această construcţie pentru că aceste site-uri înseamnă de fapt punerea în practică a politicii Guvernului de deschidere şi transparenţă. Nu în ultimul rând, pentru ei - sunt elevi de la clasa a X-a până la a XII-a - să înţeleagă mecanismele guvernamentale", a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la Palatul Victoria, la lansarea maratonului de programare (hackathon).

El a precizat că acţiunea nu va fi ultima de acest gen realizată de Guvern, iar elevii şi studenţii vor mai fi implicaţi în astfel de proiecte.

"Nu este nici prima, nici ultima acţiune de acest gen. Elevii şi studenţii vor fi implicaţi în mai multe proiecte. Rezultatele muncii lor vor fi preluate apoi de către Guvern, care le va implementa. De ceea ce fac acum elevii se vor ocupa consilierii de pe zona de IT de la Guvern, care vor avea responsabilitatea să le pună în aplicare. Buget.gov.ro va fi un site pe care vor fi prezentate toate informaţiile despre buget. Pe angajaţi.gov.ro vor fi trecuţi toţi angajaţii Guvernului, inclusiv consilierii personali (ai premierului - n.r.). Petiţii.gov.ro, într-un fel, funcţionează şi astăzi, cei care au ceva de reclamat, de sesizat într-un mod transparent postează pe site solicitarea, care poate fi văzută de toată lumea, care devine oficială şi care trebuie rezolvată în termen legal", a explicat Pricopie.

El a menţionat că elevii lucrează voluntar în cele două zile şi vor primi premii la final.

Potrivit lui Pricopie, cei 25 de elevi au fost selectaţi de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi liceele de la care provin. "Sunt aici elevi cu rezultate foarte bune, nu doar la clasă, ci şi la olimpiadele internaţionale, de la liceele din Bucureşti", a spus demnitarul.

Întrebat dacă Guvernul face o economie folosind elevi pentru realizarea acestor aplicaţii, ministrul Educaţiei a spus: "Nu cred că problema principală aici este cea a economiei, cred că problema principală este să existe un anumit tip de interacţiune între diferitele etaje: avem zona de guvernare care în general este privită ca una opacă, netransparentă, nu se ştie ce se întâmplă în interiorul cutiei negre. Ori noi ne asumăm un alt tip de guvernare, în care oamenii să vină să vadă ce se întâmplă, cum se construiesc politicile. Problema principală nu este cea a economiei, ci a implicării lor".