“In China, hacker reprezinta o meserie ca oricare alta”. In orice caz, asa sustine New York Times intr-o ancheta recent publicata. In China, hackerii sunt considerati functionari normali, nicidecum criminali. Mai mult, chiar Ministerul Educatiei, precum si o serie de universitati incurajeaza aceasta practica, organizand chiar concursuri speciale si unde, cei mai abili dintre acesti pirati ai informaticii isi etaleaza talentul in saloane profesionale.

Intreprinderile de securitate cibernetica au inceput sa infloreasca in anii 1990, furnizand informaticieni capabili, fireste, sa asigure securitatea retelelor, dar si sa joace rol de atacant mai ales pentru a spiona concurenta. Cotidianul american citeaza, in acest sens, exemplul Sany Group, unul dintre cei mai mari producatori de material de constructii implantat in China. Potrivit comunicatelor oficiale confirmate de un fost pirat, intreprinderea a angajat hackeri pentru a-si spional rivalul, Zoomlion.

La 19 februarie 2013, intreprinderea americana de securitate informatica, Mandiant, a publicat un video pentru a ilustra cum o banda de hackeri a intrat in retelele organizatiilor occidentale. Membri acestei « unitati 61.398 » nu s-au ascuns, patru dintre fostii angajati publicandu-si chiar CV-urile pe un site online de joburi. Insotit de un lung raport, filmuletul constituie dovada ca o retea de hackeri, in stransa legatura cu guvernul chinez, a spionat retele occidentale.

Pentru prima data s-a putut face o legatura intre atacurile informatice si armata chineza prin intermediul « unitatii 61.398 ». Oficial, acest birou, care figureaza in organigrama Armatei populare de eliberare, se ocupa de retele informatice. Dar ancheta desfasurata de Mediant arata ca, de fapt, ea practica o campanie de spionare a intreprinderilor (in marea lor majoritate americane), in cautarea de secrete industriale.

Cateva zile mai tarziu, magazinul Der Spiegel a dezvaluit ca grupul aeronautic EADS si grupul metalurgic german ThyssenKrupp au fost, in 2012, tinte ale atacurilor hackerilor chinezi. Acuzatii pe care Chinea le-a respins categoric.