La sfarsitul lunii decembrie s-a anuntat ca in toamna anului 2016, OSCE a fost tinta unui atac cibernetic, dar fara a se preciza cine ar fi autorul acelei actiuni. Potrivit lui Maassen, in atacul asupra OSCE a fost folosita o infrastructura asemanatoare celei utilizata de grupul de hackeri cunosuct drept ART28 si care a lansat inclusiv atacuri impotriva Bundestagului.

"In cazul APT28 exista dovezi care indica surse ruse", a subliniat Maassen. Despre acelasi grup de hackeri, presupusi rusi, scrisese anterior si cotidianul francez Le Monde, citand surse din serviciile occidentale.

Declaratia lui Maassen vine in contextul in care agentiile americane CIA, NSA si FBI au pubicat un raport comun dedicat "amestecului" Rusiei in recentele alegeri din Statele Unite. Potrivit autorilor, documentul analizeaza "motivele si limitele intentiilor" Moscovei in privinta scrutinului prezidential din SUA, din noiembrie anul trecut, dar si influenta Kremlinului asupra opiniei publice americane cu ajutorul "instrumentelor cibernetice" si a mijloacelor de informare in masa.

Autorii documentului afirma ca autoritatile ruse au incercat sa o impiedice pe Hillary Clinton sa ajunga presedinte, "patandu-i imaginea" in ochii cetatenilor americani. Potrivit textului, ordinul de desfasurare a acestei "campanii" a fost dat personal de Vladimir Putin, care, impreun cu guvernul rus, a incercat sa sporeasca sansele de victorie ale lui Donald Trump.