"Irakul produce, in prezent, 3 milioane de barili pe zi. Daca Irakul va suspenda exporturile de titei si tinand cont de instabilitatea din Libia si Nigeria, piata mondiala nu va mai primi 4 milioane de barili pe zi. Ceea ce inseamna o crestere a preturilor de 10-15 dolari/barili", sunt de parere analistii Oppenheimer.

De la inceputul lunii iunie, barilul american WTI s-a scumpit cu 4,5% si cu 3% in numai cateva zile, adica incepand de miercuri, ajungand la 107,39 dolari, cea mai mare valoare din ultimele noua luni. In opinia expertilor, in cazul unui atac al insurgentilor asupra Bagdadului, cursul petrolului ar putea urca la 125 dolari/baril.

In ceea ce priveste titeiul marca Brent, cu extractie din Marea Nordului, el a atins 114,22 dolari/baril, revenind la pretul din septembrie 2003.

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, 17 dintre cei 26 de analisti intervievati cred ca piata petrolului va continua sa creasca pe termen scurt. Numai trei au anticipat o scadere a preturilor. Ceilalti asteapta o stabilizare a lucrurilor pe acest segment.

In cateva zile, jihadistii miscarii "Statul islamic din Irak si Levand" (EIIL) au ocupat orasele Mossul si Tikrit din nordul tarii, iar acum se indreapta spre Bagdad. E adevarat, marsul rebelilor sunniti a fost, se pare, incetinit, chiar stopat, de o contra-ofensiva trupelor guvernamentale.

Statele Unite au deplasat in Golful Persic un portavion pentru a proteja interesele americane in Irak. Sambata, presedintele Hassan Rohani nu a exclus o cooperare cu SUA impotriva jihadistilor. Duminica insa, Iranul s-a declarat ostil "oricarei interventii militare straine in Irak".

Desi Mossul nu este o regiune petroliera, principalele regiuni irakiene care produs aur negru nu au fost afectate de operatiunile militare si, ca atare, conflictul nu s-a repercutat asupra exporturilor. Totusi, neliniste exista la nivelul pietei. "Oamenii au fost luati prin surprindere. Din punctul de vedere al unui trader, ceea ce se intampla este destul de periculos", spune Tom Finlon, de la Energy Analytics LLC, citat de Bloomberg.