Simobilica este si victoria din acest an. Desigur, Marea Britanie si Franta detin armament nuclear si sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU. Dar recentele crize economice si financiare din zona euro au conferit Germaniei rolul de lider incontestabil al Europei.

Germania moderna a reusit sa fie, in acelasi timp, puternica si populara. Un sondaj realizat anul trecut de BBC plasa acest stat in fruntea unui clasament al celor mai atractive 21 de tari ale lumii.

Parisul pare un muzeu in aer liber, Roma se degradeaza vazand cu ochii, Londra este prea scumpa si plina de turisti, in timp ce Berlinul parca a intinerit, cu arhitectura lui aparte, cu numeroasele galerii de arta, cluburi si parcuri. In plus, subliniaza Financial Times, Berlin este un oras unde tinerii inca isi mai permit sa traiasca.

Germania se bucura de apreciere generala chiar si acolo unde prezenta ei nu se simte. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre vecinii din zona euro ai tarii. Sustinerea de catre guvernul Merkel a politicii de austeritate le-a imprimat nemtilor imaginea unor oameni lipsiti de sensibilitate.

Intrebati cine nu ar trebui sa castige recentul campionat mondial de fotbal, iubitorii sportului cu balonul rotund din Grecia, Spania, Portugalia, Olanda si Marea Britanie au indicat inclusiv Germania.

In ceea ce priveste scandalul de spionaj, care a umbrit, oarecum, relatiile cu Statele Unite, aceasta poveste cu agenti dubli si interceptari a mii de convorbiri telefonice a scos la lumina sentimente antiamericane ascunse si care s-au accentuat in perioada presedintiei lui George W. Bush.

Furia legata de ascultarea telefoane este justifica. Dar, estimeaza FT, ea a degenerat, se pare, in nedorinta de a alege intre Occident si Rusia. Rezultatele unui sondaj publicate inainte de izbucnirea scandalului de spionaj arata ca, in majoritatea lor, nemtii spera ca tara lor trebuie sa pastreze o distanta egala de Rusia si alianta occidentala, spre nemultumirea vecinilor estici ai Berlinului.

Totusi, atata timp cat economia germana va functiona normal, vecinii vor ezita sa comenteze politica externa a Berlinului. Problema este ca sursele actualului succes economic risca sa se epuizeze intr-un viitorul nu foarte indepartat. Populatia Germaniei imbatraneste si scade.

Dupa multi ani de rabdare, muncitorii germani au inceput sa revendice cresteri salariale, ceea ce poate pune in pericol competitivitatea produselor autohtone pe pietele lumii. Cu alte cuvinte, victoria de la Rio a deviat atentia generala de al problemele majore ale Germaniei, a permis tuturor sa ia o pauza si sa savureze momentul, concluzioneaza FT.