Totusi, desi daunele provocate de monstruoasa furtuna ar putea ajunge la miliarde de dolari, numărul victimelor este relativ scăzut - noua decese. Prin comparaţie, cu 12 ani în urmă, Katrina a făcut peste 1.800 de morţi şi a schimbat pentru totdeauna zona New Orleans, cea mai grav afectată.

In cazul Katrina, marele pericol a fost creşterea bruscă a nivelului mării cauzată de rafalele violente de vânt.  La New Orleans, digurile au cedat înainte ca apele sa urce. A fost fatal pentru un oraş construit ca într-un fel de bazin, cu o parte situându-se sub nivelul mării. Acesta este motivul pentru care a fost nevoie de zile în şir pentru ca apa să poată fi pompată afară din oraş.De-a lungul râului Mississippi şi din alte zone, digurile au cedat brusc şi intr-un mod critică, a precizat Brian McNoldy, de la Universitatea din Miami. Astfel, în doar câteva ore, mare parte din oraş a fost acoperit de ape. ''Dacă digurile ar fi rezistat, Katrina nu ar mai fi fost o ştire. Si nici subiect de discutii", a adaugat el.

În Houston a plouat fără încetare de vineri noaptea - apa ajungând la 150 de centimetri în unele zone - iar Serviciul Naţional de Meteorologie recunoaste ca SUA nu au mai trait aşa ceva. Dar oraşul este situat pe un teren plat, iar inundaţiile nu s-au produs instantaneu, "oamenii putandu-se urca pe acoperişuri''. In opinia lui McNoldy,  apa ar trebui să se scurgă mai repede decât în New Orleans.

O altă deosebire între cele două fenomene meteorologice de amploare este prezenţa tehnologiei avansate şi a reţelelor de socializare. La momentul Katrina, nu existau Twitter si  telefoanele inteligente, iar Facebook avea doar un an. Mare parte a locuitorilor erau săraci, iar cei care aveau telefoane mobile sau computere nu le-au putut folosi pentru ca furtuna a distrus liniile de inalta tensiune.

Harvey a lovit SUA într-o altă epocă a tehnologiei. Alimentarea cu electricitate nu a suferit întreruperi peste tot, iar alertele legate de evoluţia furtunii au fost difuzate la televizor şi în alte media cu câteva zile înainte. În plus, după ce furtuna a ajuns pe uscat, populaţia a putut suna la serviciile de intervenţii de urgenţă pentru a cere ajutor.

In opinia expertilor, Katrina a fost un fenomen corect prognozat, iar avertismentele, chiar daca au fost emise cu intarziere, au fost ignorate de populatia din New Orleans, extrem de neîncrezatoare în autorităţile guvernamentale. Considerand ca autoritatile nu au facut nimic pentru ei, locuitorii au refuzat sa evacueze oraşul, mai ales ca foarte mulţi nu deţineau autovehicule.

Prin comparaţie, Houston este un oraş mare în care oamenii, practic, nu se descurcă fără maşină. Numărul scăzut al victimelor înregistrate până în prezent demonstrează că populaţia a fost avertizată cu mult timp înainte şi că a reacţionat.