"Nu pun gaz pe foc, în schimb mi-aş fi dorit să am calităţile unui pompier de serviciu pentru a domoli flăcările aţâţate în contextul aşa-zisului război al steagului. Tokes Laszlo s-a amestecat cu voluptate în această ciorbă, sau dacă preferaţi, în acest gulaş de circumstanţă", a spus liberalul.

Potrivit lui Haşotti, europarlamentarul a ameninţat voalat prin recentele sale declaraţii cu un nou "martie negru", aluzie la tragedia din primăvara anului 1990 de la Târgu Mureş.

"Personal, am vaga bănuială că tare îşi doreşte europarlamentarul să vadă România din nou aruncată în acele zile de groază", a arătat Puiu Haşotti.

De asemenea, el a susţinut că "acest simbol sulfuros al Revoluţiei din 1989 este din nou propagandistul dezlănţuit al visatei autonomii teritoriale pe criterii etnice a maghiarilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc".

Pe de altă parte, Haşotti a acuzat PDL şi pe preşedintele Traian Băsescu că au sprijinit ascensiunea lui Tokes.

"În acest context politic, am acuzat, acuz şi voi acuza Partidul Democrat şi pe Traian Băsescu că acest Laszlo Tokes a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European cu sprijinul direct şi nemijlocit al PDL şi al lui Traian Băsescu. Mai mult decât atât, a fost decorat de preşedintele Băsescu", a subliniat liderul senatorilor liberali.

În declaraţia politică pe care a prezentat-o în plenul Senatului, Haşotti a mai spus că Laszlo Tokes nu pierde nicio ocazie pentru a defăima poporul român şi România.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a susţinut, joi, că Guvernul Ponta "copiază campania rasistă şi antimaghiară" pe care "a derulat-o regimul Iliescu" în 1990 şi că premierul cântă "un imn al urii, după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu", el somându-l pe Ponta "să pună capăt campaniei xenofobe".