Declaraţiile doamnei Clinton referitoare la China par să fie mult mai dure decât cele la care recurge în mod obişnuit administraţia preşedintelui Barack Obama.

Luând cuvântul la un eveniment de campanie în New Hampshire, Clinton a spus că doreşte să vadă o creştere paşnică a Chinei. "Dar trebuie să fim foarte vigilenţi, armata Chinei se dezvoltă foarte rapid, creează instalaţii militare care ameninţă din nou ţări cu care noi avem tratate, cum este cazul Filipinelor, deoarece (China) construieşte pe teritorii disputate", a spus Clinton, care a fost secretar de stat al SUA între 2009 şi 2013.

"Totodată, ei încearcă să pirateze tot ce nu mişcă în America. Fură secrete comerciale... de la contractorii din domeniul apărării, fură cantităţi uriaşe de informaţii guvernamentale, în căutarea unui avantaj", a avertizat ea.

AFP aminteşte că, în iunie, directorul serviciilor de informaţii americane, James Clapper, a declarat că Republica Populară Chineză este "principalul suspect" după o piratare masivă care a afectat datele personale a câtorva milioane de funcţionari guvernamentali americani. Beijingul a calificat aceste acuzaţii drept "absurde".

În ceea ce priveşte relaţiile Americii cu Rusia, Clinton a spus că SUA trebuie să fie "mult mai inteligente" în modul în care tratează ambiţiile teritoriale ale preşedintelui rus Vladimir Putin. Clinton consideră că acţiunile lui Putin de a extinde frontierele Rusiei, cum a fost anexarea de anul trecut a peninsulei ucrainene Crimeea, reprezintă o provocare pentru SUA.

Clinton a remarcat totodată că, datorită acordului membrilor NATO de a se apăra între ei în caz de atac, dacă Ucraina ar fi fost membră a NATO atunci când Crimeea a fost anexată "am fi fost obligaţi să acţionăm". Cât despre preşedintele Putin, Clinton spune: "Am tratat cu el. Îl cunosc. Nu este uşor să tratezi cu el... Dar nu cred că există altceva în afara unui angajament constant", relateaza agerpres.