Secretarul de Stat american Hillary Clinton afirmă, într-un interviu difuzat miercuri seara de postul de televiziune ABC, că "chiar nu crede" că va candida la alegerile prezidenţiale din 2016, relatează AFP.


Presa americană speculează pe tema unei candidaturi peste patru ani a şefei diplomaţiei americane, care va părăsi postul în ianuarie şi care a declarat în repetate rânduri că vrea "să termine cu politica" şi să revină la "viaţa privată". Clinton, care a fost Primă Doamnă în perioada în care soţul ei, Bill Clinton, a fost preşedinte, dar şi senatoare şi candidată la primarele democrate din 2008, a fost întrebată încă o dată despre proiectele sale privind scrutinul din 2016, potrivit unor extrase din interviu.

"Am spus că chiar nu cred că este ceva ce aş mai face", a răspuns secretarul de Stat, în vârstă de 65 de ani. "Am atins, aşa cum ştiţi, cele mai înalte niveluri de activitate în America, iar acum pe plan internaţional. Cred pur şi simplu că a venit vreama să plec, poate pentru a citi, a scrie, pentru a mă exprima şi pentru a preda", a asigurat ea. Clinton suferă în prezent de probleme cauzate de un virus al gastroenteritei, care a constrâns-o să îşi anuleze un turneu, în această săptămână, în ţările arabe şi a împiedicat-o să îşi continue activitatea profesională şi publică, potrivit Departamentului de Stat.

Clinton efectueaza în medie de două calatorii pe luna, deplasari de mai multe zile în diverse părţi ale lumii. Cu un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine recordul absolut printre secretarii de Stat americani. Ea a condus timp de patru prima reţea diplomatică a lumii, în serviciul administraţiei Barack Obama. "Sunt - să batem în lemn - nu numai sănătoasă, dar am şi o incredibilă rezistenţă şi energie (...) Vreau doar să văd ce aş putea face altceva", a conchis ea pentru ABC.