Secretarul de Stat american Hillary Clinton, spitalizată timp de câteva zile la începutul săptămânii şi absentă de pe scena politică din 7 decembrie din cauza unor probleme de sănătate, îşi va relua funcţiile luni, a anunţat duminică seara Departamentul de Stat.Reluarea activităţii de către şefa diplomaţiei americane, care îi va preda ştafeta succesorului său John Kerry în săptămânile care urmează, a fost confirmată în agenda săptămânală publicată în cursul serii de departamentul său. Secretarul de Stat, spitalizată de duminică, 30 decembrie, din cauza unui cheag de sânge localizat la nivelul capului, a ieşit din spital miercuri, 3 ianuarie, şi s-a întors la domiciliul său din Chappaqua în statul New York.

Tratată cu anticoalugante pentru a i se dizolva cheagul de sânge, ea ar urma să se recupereze complet, potrivit medicilor. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a afirmat joi că Hillary Clinton este "nerăbdătoare" să îşi reia activitatea. Potrivit agendei săptămânale, Hillary Clinton va avea o întrevedere cu adjuncţii săi la Departamentul de Stat din Washington, întâlniri care se vor desfasura cu uşile închise.

În cursul săptămânii sunt prevăzute şi alte reuniuni,  între care cea de luni, la Casa Albă, cu secretarul Apărării Leon Panetta şi cu Tom Donilon, consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Barack Obama. Joi, secretarul de Stat american îl va primi pe preşedintele afgan Hamid Karzai şi va avea discuţii cu el la un dineu de lucru. Departamentul de Stat a emis numeroase comunicate în ultimele săptămâni cu privire la starea de sănătate a lui Clinton, fără a înlătura însă semnele de întrebare din jurul absenţei sale inedite şi atât de lungi.

Purtătorul de cuvânt al lui Clinton, Philippe Reines, a anunţat iniţial, la 9 decembrie, că aceasta a contractat un "enterovirus" care a obligat-o să îşi anuleze un turneu în Africa de Nord. După o săptămână, la 15 decembrie, acelaşi consilier şi medicii lui Clinton au dezvăluit că aceasta a suferit o "comoţie cerebrală" după ce a leşinat din cauza unei "deshidratări puternice".

Clinton, în vârstă de 65 de ani, s-a declarat "epuizată" în ultimele săptămâni de ritmul frenetic pe care şi l-a impus in ultimii patru ani, perioada in care deplasarile sale au insumat aproximativ 400 de zile. Au fost parcursi cu avionul peste 1,5 milioane de kilometri si au fost vizitate 112 tari, un record absolut pentru un secreta de Stat american. Medicii săi au sfătuit-o să renunţe la călătoriile în străinate o vreme.

Unii au suspectat-o că simulează boala pentru a nu depune mărturie, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie în faţa Congresului, în legătură cu atacul asupra consulatului american din Benghazi la 11 septembrie 2012. Clinton şi-a reiterat intenţia de a depune mărturie.