Daca telefonul cancelarului Angela Merkel a fost ascultat de americani, de ce sa nu asculte si serviciile germane convorbirile inaltilor oficiali de la Washington? Scandalul de spionaj care tensioneaza de mai bine de un an dialogul dintre SUA si Germania intra intr-o noua faza?

Probabil, dar numai daca relatarile Süddeutsche Zeitung și ale canalelor publice regionale de radioteleviziune NDR și WDR, care-si bazeaza afirmatia pe documente furnizate CIA de un agent BND, agenția german de spionaj, se dovedesc reale.

In plus, nu se precizează când ar fi avut presupusa interceptare, dar se pare ca subiectul ar fi fost discutat de John Kerry, succesorul dnei Clinton la sefia diplomatiei SUA, cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier.

O sursa anonima din guvernul de la Berlin, citata de Suddeutsche Zeitung, NDR si WDR, afirma ca telefonul dnei Clinton ar fi fost ascultat din greșeală, în timp ce ministrul se afla într-un avion al executivului american.

Pe de alta parte insa, se afirma ca BND cărora BND ar fi primit mandatat din partea guvernului german "să spioneze un partener din NATO", fara a mentiona despre cine este vorba.