HOBBY DE MANAGER: Ce au în comun aparatul foto, cărţile şi racheta de tenis

 

De ce Mc Donald’s şi cum General Manager  ? 

Mc Donald’s pentru că a apărut ca o oportunitate extraordinară în 1994, la un an după ce terminasem facultatea.  Este una dintre companiile cele mai mari care au reuşit să investească în România o perioadă atât de lungă. Este unul dintre cele mai cunoscute branduri aşa că decizia la acel moment a fost destul de uşoară. Mai greu a fost procesul de selecţie, să dovedesc că îmi doresc foarte mult şi că mă potrivesc cu compania. Şi asta a fost în anul 1994. Acum, după 20 de ani-care au trecut foarte repede-îmi dau seama că cel mai important pentru această companie este să-ţi doreşti foarte mult să fii aici.

Care a fost parcursul carierei dvs pornind de la studii şi până la a conduce una dintre cele mai cunoscute companii din România?

Am început ca manager în pregătire, a urmat un stagiu de pregătire de 9 luni, în străinătate şi în România, am participat la deschiderea primului restaurant din România, am participat la toate deschiderile de restaurante din România până în 2004 când am ales să încerc şi altceva. Aşa am învăţat cum să reuşeşti să faci o treabă bună şi într-un domeniu diferit. Am ales serviciile financiare şi am lucrat la o companie care oferea credite de consum-Cetelem. Am revenit în 2010 în Mc Donald’s ca director de operaţiuni şi dezvoltare şi ulterior am avut şansa să devin director general.

Ce v-a atras/convins să vă întoarceţi la Donald’s?

Multe lucruri. În primul rând, cultura de companie. Este o cultură absolut specifică, aici mi-am regăsit în mare măsură valorile şi felul în care gândesc şi acţionez. Îmi place aici că oamenii sunt importanţi, că se tine cont de ei. Cultura companiei se bazează pe 3 piloni: angajaţii, francizorii şi furnizorii. Simplu, dar complex în acelaşi timp.

Sănătatea, un domeniu în care se pot face multe

Aveţi o cariera de invidiat. Lucraţi în aceeaşi companie de 14 de ani.  Cum aţi reuşit să rămâneţi atâta timp într-o companie? Există un secret al longevităţii?

Da, ca în toate lucrurile din viaţa noastră şi aici exista un secret: să-ţi placă. Să nu dai înapoi şi să accepţi că în orice există provocări, şanse, oportunităţi, dar şi momente dificile. Secretul constă şi în a rezona cu compania respectivă şi aici trebuie să spun că îmi place foarte mult echipa de la Mc Donald’s. Am avut şansa că formez echipe, să lucrez cu aceste echipe şi să-I  însoţesc pe oameni în parcursul lor professional. Peste 5 ani mă văd tot aici pentru că îmi plac planurile pe termen lung

Există un domeniu în care v-ar plăcea, fie şi pentru 24 de ore,  să activaţi pe viitor?

În viaţa fiecărui om sunt momente în care îţi pui întrebări, personal sau profesional: şi acum ce fac? Mâine ce o să fac? Dacă ar fi să fac altceva pentru o zi mi-ar plăcea să lucrez în Sănătate. Cred că este un domeniu în care se pot face multe lucruri bune, un domeniu în care nu se face cât trebuie. La un moment dat, o să mă gândesc foarte serios dacă aceasta este direcţia. Acum cred doar că pot să ajut.

Care sunt , în opinia dvs,  diferenţele majore între afacerile din România şi  cele din alte ţări? Dar asemănările?

Orice afacere este similară din cel puţin 3 puncte de vedere: trebuie să răspundă unor nevoi ale clienţilor, trebuie să se preocupe de oamenii cu care se dezvoltă afacerea respectivă-echipa şi să se preocupe de modul în care corespunde nevoilor acţionarilor sau proprietarilor companiei respective. Toate afacerile fac asta, acestea sunt punctele comune indiferent de domeniul de activitate. În ceea ce priveşte diferenţele, pentru România:: suntem foarte atenţi la nevoile clienţilor, într-un fel mult mai dinamic decât în alte ţări. În România, avem un ritm mult mai alert şi avem mai multe surprize…de toate felurile. A ţine pasul cu ceea ce se întâmplă azi în România este o provocare semnificativă, nu ai timp să te plictiseşti, sunt foarte multe oportunităţi, dar vorbim şi de un mediu pe care, de cele mai multe ori, îl caracterizam ca fiind ceva mai riscant.

51 de miloane de vizite anual

Anii de criză şi-au pus amprenta serios şi pe afacerile din întreaga lume. Au făcut profit doar cei puternici. Puteţi să-mi spuneţi un moment greu  şi cum l-aţi depăşit?

Este greu să mă opresc la un singur moment. Cred că secretul celor care rezistă foarte bine este legat de cum au reuşit să înţeleagă oportunităţile , nevoile clienţilor în această perioadă totul împreună cu o structură suficient de flexibilă care să permită adaptarea la moment. Dacă sunt companii care se descurcă foarte bine astăzi sunt sigur că au făcut cel puţin unul dintre aceste lucruri. În Mc Donald’s se întâmplă foarte multe lucruri în fiecare zi. Avem 51 de milioane de vizite în cele 67 de restaurant în fiecare an. În aproape 20 de ani de activitate, am însoţit economia României în suişuri şi coborâşuri pentru că am avut multe dealuri şi multe văi în toată în perioada asta. Eu zic că fiecare zi este o provocare, aşa că trebuie să priveşti în viitor cu optimism.  Unul din secretele Donald’s la nivel mondial este că nu schimbăm strategiile în funcţie de momente: ne sunt clare aşteptările clienţilor, ne sunt clare direcţiile , de aceea mergem cu consecvenţă înainte

Revenind la scopul proiectului nostru, hobby de manager, aş vrea să-mi spuneţi care sunt hobby-urile dvs. Şi, în măsura în care acest lucru este posibil,  o ierarhizare a lor.

Încerc să fiu într-un echilibru atât în viaţa profesională cât şi în viaţa personală. Fac lucruri diferite, dar în ultimii ani am început să fac sport (nu atât de mult cât mi-aş dori): câteva ore pe săptămână încerc să joc tenis. De câţiva ani mă pasionează fotografia şi vreau să învăţ destul de mult şi în acest domeniu. Camera îţi arată o lume aşa cum o vedem, doar că ai posibilitatea de a selecta imaginea pe care o vrei. Îmi plac peisajele, dar şi viaţa, aşa cum este ea. Pentru fotografie mă străduiesc un pic mai mult decât la tenis: fac cursuri de fotografie iar atunci când mergem în excursii mă asigur că am la mine şi un aparat de fotografiat. Poate, într-o zi, va fi şi o expoziţie. Până atunci mai este mult de lucru. Alte pasiuni? Citesc. Orice, oricât.

Aleg” hobby-urile meseria sau meseria “alege” hobby-urile?

Sunt 2 lucruri complementare, nu au legatură unul cu celălalt, dar ambele fac parte din echilibrul nostru de zi cu zi, sunt parte din ce ne dorim să fim şi ce ne dorim să facem. Nu le-aş lega, trebuie să avem şi meserie şi hobby-uri. Cred foarte mult într-un mod de viaţă echilibrat.

„Sunt un manager mai bun de când am devenit tată”

Pe o listă a lucrurilor “de făcut”, ce urmează?

Profesional, întotdeauna mă gândesc la lucrurile care sunt relevante. Vreau să dezvolt, să văd progresul oamenilor cu care lucrez, mare parte dintre planurile mele sunt legate de oameni, de cei cu care lucrez, de cei cu care interacţionez. În viaţa personală, cea mai importantă preocupare este să-mi însoţesc fetiţa în paşii pe care îi are de parcurs în viaţă. Îmi place să cred că sunt un om mai bun, un manager mai bun de când s-a născut ea şi vreau să fac parte din viaţa ei.  Ea are prioritate în tot. Mă gândesc cu drag la anii care au trecut şi mă uit cu încredere la ce urmează pentru că este un moment în care nu ştiu câtă nevoie mai are ea de mine, are aproape 18 ani, dar ştiu sigur câtă nevoie am eu de ea.

Uitându-ne spre pasiuni, dacă nu ar fi fost acest domeniu, ce ar fi fost?

Am încercat foarte multe lucruri înainte să vin aici. Mi-a plăcut să încerc. Iar lucrurile pe care le-am făcut bine erau întodeauna legate de oameni, de clienţi. Interacţiunea cu oamenii este zona spre care m-aş fi îndreptat oricum. Este foarte important să lucrezi într-un domeniu în care te regăseşti

Jobul dvs pare foarte …”extins”. Unde vă petreceţi cea mai mare parte a timpului? În ce ţară v-ar plăcea să locuiţi?

Călătoresc foarte mult.  Şi jobul îmi cere asta, dar îmi place să călătoresc şi în timpul liber. Îmi place în România, descopăr locuri pe care le ştiam şi care arată altfel acum. România este fascinantă din multe puncte de vedere. Îmi place să merg în Franţa şi dacă este să vorbesc de un loc liniştit, atunci Suedia este ţara ideală. Dar mă întorc întotdeauna cu drag în România

Sunteţi foarte tânăr şi mulţi absolvenţi aflaţi la început de drum se gândesc cum aţi reuşit. Ce sfaturi le-aţi da pentru un start bun în viaţa profesională, fie care este vorba de statutul de angajat, fie ca vorbim de antreprenoriat?

Trebuie să pornească de la priorităţile pe care le au în fiecare moment iar echilibrul este foarte important pentru orice persoana. Un tânăr afla la început de drum trebuie să investească mult ca să primească pe măsura aşteptărilor. Să pună foarte multă pasiune în ceea ce face pentru că pasiunea face diferenţa. Să muncească foarte mult, aceasta este investiţia de bază în dezvoltarea profesională. Şi să nu dea înapoi: să aibă încredere şi dârzenie. Să fie îndrăzneţ, ambiţios şi isteţ. Şi să arate de ce este în stare.

Fisa de manager:

-Familie:  Casătorit, o fiică de 18 ani

-Restaurant preferat, preferinte culinare: Mc Donald’s (îmi place să merg la aceste restaurante). Merg în fiecare zi la Mc Donald’s, dar îmi place foarte mult bucătăria românească iar arta culinară mă fascinează.  Sunt multe alte restaurant în care îmi place să merg. Sunt conservator, dar îmi place să încerc şi lucruri noi. Cel mai recent am fost la Cantine de Nicolai

-Branduri preferate : nu am un brand preferat, de multe ori găsesc lucruri care mi se potrivesc  şi mi se pare mult mai comod să merg în acelaşi loc să cumpăr.  Prefer stilul clasic, însă totul depinde de eveniment, momentul zilei etc. Îmi plac ceasurile funcţionale asortate cu ţinuta, Casio mi se potriveşte. Tissou sunt, de asemenea, potrivite mie. Parfumurile Boss şi Channel mi se potrivesc, deoarece discreţia este foarte potrivită în acest caz.

-Cartea preferata: Am avut multe cărţi preferate, dar de fiecare data dau exemplul  unei cărţi pe care am citit-o în momente diferite ale vieţii: Basmele românilor de Petre Ispirescu.  Am regăsit de fiecare dată cu bucurie altceva.    

-Filmul preferat: Nu am un film preferat, îmi plac cele de acţiune şi cele istorice, îmi plac filmele în care binele învinge, dar nu oricum, luptă pentru asta. Războiul Stelelor mi-a plăcut foarte mult. Revăd filmele vechi şi mă uit la cele noi

-Locul preferat: Bucureştiul este un oraş care se schimbă, cu bunele şi cu relele, cu aglomeraţia de pe Calea Victoriei, dar şi cu frumuseţea Herăstrăului. Îmi plac foarte zona Braşovului, Covasna, vreau să vizitez salina de la Câmpia Turzii şi revin cu drag de fiecare dată în Maramureş.

-Modelul de business preferat: aş spune că un model de business în care prevalează valorile, cu principii sănătoase şi care se bazează pe parteneri. Corectitudinea, echilibrul, dinamica şi voinţa de afaceri.