Intr-unul dintre numeroasele interviuri acordate de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, revenit in politica dupa 10 ani grei de inchisoare, declara, zilele trecute, ca presedintele Vladimir Putin nu mai controleaza situatia din tara. El dadea de inteles ca anturajul este cel care dicteaza actiunile liderului de la Kremlin, printre numele pomenite de fostul patron al companiei IUKOS, figurand cel al lui Igor Secin, seful gigantului petrolier Rosneft.

Involuntar, in memorie revine imaginea primului presedinte al Rusiei, Boris Eltin, cel care, spre sfarsit de mandat, devenise oarecum invizibil, stand mai mult pe la spital decat in biroul lui si in jurul caruia roiau tot fel de zvonuri legate de patima lui pentru bautura, de starile de depresie carora le cadea victima, etc. Interesant este ca, dupa ce a parasit Kremlinul, cedandu-i locul lui Putin, un fost agent KGB, Eltin s-a transformat intr-un bunic sanatos si fericit.

La acea data, s-a spus ca pe Eltin l-au jucat pe degete oligarhii, oameni cu bani si patroni de mari intreprinderi, de care depindea economia tarii. Povestea se repeta? Misteriosul Putin, omul care a pus pe jar Europa, a ajuns o marioneta in mainile anturajului sau? Cam asa par lucrurile de la departare.

Acelasi Hodorkovski, despre care unii afirma ca Occidentul l-ar dori, ba chiar l-ar pregati, pentru functia de presedinte al Rusiei, aprecia in recentele interviuri, ca Putin poate fi dat jos fie printr-o "lovitura de palat" (vezi, din nou cazul Eltin), fie sub presiunea strazii, adica printr-o revolutie, scenariu nedorit, de altfel, de nimeni din cauza consecintelor imprevizibile.

Revenind la cazul Bashneft si la tsunamiul generat pe piata de anuntul Procuraturii generale, el poate fi comparat, in multe privinte, cu cazul IUKOS. Ceea ce nu se potriveste absolut deloc este contextul. Hodorkovski a fost arestat cand, in 2004, economia rusa evolua frumos si promitator, fara tresariri periculoase la astfel de evenimente. Acum, situatia este total opusa: economia Rusie se duce rapid la vale sub imactul sanctiunilor occidentale, increderea investitorilor e la pamant, iar orice zvacnire, fie cat de mica, provoaca adevarate socuri.

Avea nevoie Rusia, care, potrivit estimarilor analistilor, va trebui sa deschida larg portile "pusculitelor petroliere" pentru a evita o calamitate economica, de asa ceva? Nu. Prin urmare, ce se intampla la Moscova?