Intrebat cat de puternic este, in momentul de fata, presedintele Vladimir Putin, fostul patron al companiei IUKOS, stabilit acum in Elvetia, a declarat ca, personal, liderul de la Kemlin poate gestiona o criza majora, poate doua in acelasi timp, daca sunt serioase. Dar, adaugat interlocutorul ziarului german, Putin nu este capabil sa rezolve mai multe probleme in acelasi timp, intr-o tara confruntata cu o sumedenie de probleme, mai mari sau mai mici.

Rugat sa vorbeasca despre asasinarea opozantului Boris Nemtov, un critic al Kremlinului, Hodorkovski a estimat ca, dupa toate probabilitatile, Putin a fost socat de aceasta crima si ca liderul cecen, Ramzan Kadyrov, despre care s-a estimat ca nu ar fi strain de aceasta tragedie nu se afla, de fapt, in spatele ei.

"Stiu cine a comandat asasinatul.Nu a fost Kadyrov. A fost cineva cu un rang mai jos. Kadyrov a aflat ulterior. Acum el stie cine se face vinovat. Sunt convins de asta", a asigurat fostul oligarh.

In opinia omului de afaceri, "o lovitura de palat" se va produce in Rusia numai in caz de conflict cu implicarea serviciilor speciale. "Nimeni altcineva nu este capabil de o asemenea operatiune. Dar, dupa cum arata situatia cu Ramzan Kadyrov, un astfel de conflict este foarte posibil", crede Hodorkovski, eliberat in decembrie 2013 prin decret prezidential, dupa 10 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si alte infractiuni economice.

Oricum, afirma Hodorkovski, "in Rusia nu va fi o schimbare de regim fara varsare de sange. Mii de oameni sunt constienti ca trebuie sa raspunda pentru ceea ce au facut sub regimul lui Putin", apreciaza omul de afaceri, in opinia caruia mult mai periculoasa decat schimbarile este situatia creata de actuala condecere a tarii la granitele Rusiei.

"In estul Ucrainei s-a format deja o intreaga armata de nationalisti, care au tot mai multi adepti inclusiv in Rusia. Pe de alta parte, avand in vedere ca in Cecenia, presedintele Putine este aparat exclusiv de Kadyrov, acesta cere puteri sporite, mai multa autonomie. Iar cand aceste forte se vor ciocni, totul va deveni cu adevarat amenintator, pentru ca se poate ajunge la razboi civil. Iar asa ceva nu-si doreste nimeni", a spus Hodorkovski.