Vladimir Evtushenkov, unul dintre marii bogati ai Rusiei, a fost pus, marti seara, in arest la domiciliu, pentru spalare de bani in procesul de privatizare a companiei petroliere Basneft.

"Nu e bine ce s-a intamplat. Un moment mai prost pentru o astfel de afacere este greu de imaginat. Nu e nevoie de prea multe explicatii: si asa ne duce la vale, iar acum mai vine si asa, ca sa fie totul cum trebuie", a comentat Hodorkovski, despre care presa rusa afirma ca isi pregateste revenirea pe scena politica, iar unii analisti il vad ca posibil candidat la succesiunea lui Vladimir Putin.

Retras in Elvetia dupa eliberarea din inchisoare, in decembrie anul trecut, Hodorkovski precizeaza ca nu dispune de informatii concrete din interiorul puterii de la Kremlin. "Dar eu inteleg lucrurile in felul meu, am o alta peceptie asupra evenimentelor si cred ca in ultimii 11 ani, acelasi Igor Sechin nu a invatat nimic, devenind si mai lacom. O lacomie pe care nu si-o poate infrana", crede Hodorkovski.

Potrivit aprecierilor sale, problema lui Sechin rezida in incapacitatea lui evidenta de a gestiona cu profesionalism un gigant petrolier. "Normal, apare pericolul scaderii productiei. Fenomen care trebuie ascuns, intr-un fel sau altul. Nu de ochii investitorilor, care pe el nu-l intereseaza. Ci de ochii lui Vladimir Putin. Iar asta e foarte simplu: pur si simplu trebuie aratat ca productia a crescut, iar faptul ca ea a crescut gratie alipirii Basneft, astea sunt detalii neimportante", si-a explicat fostul patron IUKOS punctul de vedere.

"Singurul lucru care ma nelinisteste cu adevarat in acest context, in calitatea mea de cetatean al Rusiei, este ca, pe langa faptul ca imi este mila de Vladimir Putin, e inca un om tanar, eu vad o pierdere totala a controlului din partea presedintelui, care, pur si simplu, nu vede ce se intampla sub nasul lui. Ma indoiesc ca, daca ar vedea ar ordona remedierea situatiei. Se pare insa ca nu vede ce se intampla in jurul lui. Are alte probleme. Si nu e bine", a comentat Hodorkovski.

"Cazul IUKOS a pornit, de fapt, de la un conflict politico-social. Nu ne-am inteles in privinta dezvoltarii coruptiei in relatiile dintre mediul de afaceri si putere. La acea data mi s-a parut, si nu numai mie, ca fenomenul coruptiei iesise din matca. Am facut prostia de a-mi expune parerea. Ulterior, mi-am dat seara ca, atunci, coruptia nu se revarsase insa. Nu ne puteam imagina cum va fi peste 10 ani. Pe atunci, interesele comerciale erau secundare, iar Igor Sechin s-a folosit de oportunitatea care i se deschisese. Acum este vorba, in primul rand, de interes comercial", a adaugat fostul oligarh.

In acest context, cotidianul Kommersant scrie in numarul sau de marti ca Vladimir Evtushenkov, odinioara un oaspete obisnuit al Kremlinului, a incercat inca din luna iulie sa obtina o intrevedere cu Putin si sprijin din partea administratiei prezidentiale. Dar toate tentativele lui au esuat.

Venind cu alte detalii, cotidianul RBK Daily afirma, la randul lui, ca necazurile lui Evtushenkov au inceput odata cu refuzul omului de afaceri de a vinde oricum compania privata Basneft, in conditiile in care compania intentiona in toamna acestui an sa intre la Bursa din Londra printr-o operatiune de vanzare de actiuni.