La sfârşitul lunii iulie, legendarul Hotel Ritz din Paris îşi va închide porţile pentru o renovare completă, în care vor fi investiţi în jur de 200 milioane euro. O veste deloc bună pentru clienţii hotelului, care se tem că Ritz şi-ar putea pierde astfel farmecul de altădată.
Hotelul Ritz, punct de reper parisian, simbol al călătoriei opulente, în ultimul secol, va avea parte, vreme de doi ani, de o renovare totală, prima de la cea făcută în 1979. Situat în Place Vendôme, vechiul şi fascinantul hotel de 5 stele a atras dintotdeauna celebrităţi de marcă din toate domeniile. A fost socotit  “ma maison” de Coco Chanel, care a locuit la Ritz timp de 40 de ani, într-un apartament care încă îi poartă numele. La rândul său, Ernest Hemingway a fost fotografiat în barul hotelului deschizând sticle de şampanie, într-un context de mari frământări politice internaţionale. Şi, desigur, aşa cum se ştie, a fost locul unde Diana, Prinţesa de Wales şi-a petrecut ultima noapte din viaţa ei.

Ritz a fost inaugurat în 1889 de către hotelierul elveţian César Ritz şi a fost primul hotel din lume care avea baie proprie şi energie electrică în toate camerele. Ritz s-a remarcat de atunci prin facilităţile de lux. Mai mult, reputaţia de hotel desăvârşit, foarte elegant a dat naştere cuvântului englezesc “ritzy”. Cu camere al căror tarif variază între câteva sute şi câteva mii de euro pe noapte, este de înţeles de ce exclusivismul său trebuie întreţinut.

Dar motivul acestei renovări este, se pare, eşecul de anul trecut al hotelului de a beneficia de noua categorie parisiană “palace hotels”, lucru care, pesemne, l-a determinat să ia măsuri pe actualul proprietar, Mohamed Al Fayed (tatăl lui Dodi Al Fayed, partenerul prinţesei Diana, mort şi el în accidentul petrecut la Paris, în 1997).

O renovare care îi îngrijorează, însă, pe pretenţioşii clienţi ai hotelului, care se tem că astfel este posibil că locul lor favorit îşi va pierde farmecul venit dintr-o altă lume. Lucru hotărât însă, Ritz trebuie să se schimbe odată cu vremurile şi să concureze cu valul de hoteluri ultra-moderne care au împânzit Oraşul Luminilor.