Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până pe data de 6 iulie, inclusiv, măsura afectând şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

'La fel ca toate băncile, HSBC s-a pregătit pentru un astfel de eveniment şi a luat măsurile necesare pentru a îndeplini principalele cerinţe. Monitorizăm îndeaproape evoluţiile şi îi vom informa pe clienţi atunci când vom primi noi informaţii', se arată într-un comunicat al HSBC.

Analiştii de la Bank of America Corp estimează că HSBC, cea mai mare bancă europeană, are o expunere de 5,5 miliarde de dolari pe Grecia, banca britanică fiind urmată de Credit Agricole SA, cu 3,2 miliarde de dolari, Deutsche Bank AG, cu 2,3 miliarde de dolari, şi Barclays Plc, cu 1,8 miliarde de dolari. De asemenea, specialiştii Bank of America Corp susţin că băncile europene au o expunere totală de 45 de miliarde de dolari pe Grecia.

La rândul lor, analiştii de la Sanford C. Bernstein & Co susţin că HSBC şi-a redus expunerea pe activele greceşti de la nivelul de 7,3 miliarde de dolari, înregistrat la finele lui 2013, în prezent aceasta fiind echivalentă cu 3,7% din activele totale ale HSBC, fiind compusă în principal din credite către bănci şi industria de shipping.

'HSBC este singura cu o expunere semnificativă, pentru că are o reţea de 12 de sucursale în Grecia şi o expunere de două miliarde de dolari pe companiile de shipping din Grecia', a declarat analistul Chirantan Barua.

În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia nu va putea achita o tranşă de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce o va plasa în incapacitate de plată şi va deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

În condiţiile în care există semne de întrebare cu privire la apartenenţa Greciei la zona euro, băncile europene sunt vulnerabile faţă de creditele neperformante acordate statului elen, precum şi de posibilele pierderi din tranzacţionare, pe măsură ce investitorii se îndreaptă spre active mai sigure, noteaza agerpres.