„Specialistii rusi si germani chemati la Caracas pentru imbalsamarea trupului neinsufletit al presedintelui Chavez pe o perioada lunga de timp, ne-au spus ca este cam tarziu: procedura trebuia inceputa mai demult. Posibil sa nu reuseasca acum”, a declarat presedintele interimar al tarii, Nicolas Maduro.

Ideea imbalsamarii lui Chavez, decedat la 5 martie, a aparut saptamana trecuta. Potrivit presei locale, o propunere in acest sens a fost formulata de presedintii belarus, Aleksandr Lukasenko, si iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care au participat la ceremonia de ramas bun.

Verdictul specialistilor a intristat conducerea Venezuelei. Dar autoritatile sunt convinse ca personalitatea lui Hugo Chavez va ramane vie in memoria oamenilor si fara mauzoleu. Printre altele, Maduro, care va lupta pentru sefia statului la alegerile din 14 aprilie, a vazut in alegerea unu reprezentant al Americii Latine in fruntea Bisericii Catolice drept un semn de la Chavez.

Maduro a afirmat ca, ajungand in ceruri, Chavez s-a intalnit cu Iisus Hristos, influentandu-i hotararea. „Stim ca liderul nostru a ajuns acolo sus, el este langa Hristos. Si a facut astfel incat noul Papa sa fie sud-american”, a declarat el.