În subcapitolul dedicat României, HRW consemneaza, printre altele, "Criza politică dintre preşedinte şi prim-ministru a antrenat o serie de măsuri ale Guvernului care au subminat separaţia puterilor în stat şi principiile statului de drept. După ce Curtea Constituţională a decis în mai că preşedintele, nu primul-ministru, trebuie să reprezinte România la reuniunile UE, Executivul a retras în iulie prerogativele instanţei constituţionale de a anula decizii ale Parlamentului, a înlocuit Avocatul Poporului cu un apropiat al partidului aflat la guvernare şi a preluat controlul asupra Monitorului Oficial, care publică decizii ale instanţelor şi legi, în scopul întârzierii punerii în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale", scrie HRW in raportul sau.

În iulie, continua autorii studiului, "Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Europei au criticat aceste acţiuni, considerând că intră în contradicţie cu principiile statului de drept, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, vorbind chiar şi despre posibile proceduri de infringement. Un raport din iulie al CE exprima preocupări serioase în legătură cu angajamentul României de respectare a statului de drept. CE solicita anularea măsurilor care afectau independenţa justiţiei şi numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de susţinerea tuturor formaţiunilor politice".

HRW constata mai departe ca "autorităţile române au continuat să nege, în 2012, acuzaţiile potrivit cărora România ar fi găzduit o închisoare secretă a CIA pentru deţinerea şi interogarea suspecţilor de terorism, în pofida unei investigaţii comune efectuată de agentia de presa Associated Press, de postul public german ARD Panorama şi de ziarul Süddeutsche Zeitung, care, în decembrie 2011, identificau fosta locaţie a închisorii CIA". "Discriminarea şi marginalizarea romilor rămân surse de preocupare. Aproximativ 150 de romi au fost evacuaţi forţat în iunie din locuinţe construite ilegal în Baia Mare, fiind mutaţi în apropierea unei uzine chimice, fără a avea condiţii corespunzătoare de locuit sau condiţii igienice", mentioneaza HRW.

Human Rights Watch critică şi Uniunea Europeană pentru atitudinea faţă de solicitanţii de azil, pentru acte de discriminare faţă de etnicii romi şi pentru abuzuri în anchetarea suspecţilor de terorism, precum si Franta pentru atitudinea faţă de etnicii romi.