Veniturile companiilor din top 1000 care au activitate în România au crescut ca pondere de la 33% în 2007, la 50% în 2015, iar dintre aceste firme circa 70% sunt societăţi străine, a declarat Iancu Guda, într-o conferinţă de specialitate.

"În România, în 2008, înainte de criză, la o companie care ieşea (din economie - n. r.) intrau două, iar într-un an s-a resetat indicatorul. La două companii care ies, intră una. Mai e o problemă. Alea care ies au 10 ani de activitate în medie. Cineva naiv ar spera că sunt start-up-uri pure, cu bună intenţie, care vor să facă business. Fals. 60% dintre ele sunt aceleaşi companii cu activitate mutată de pe o firmă pe alta. Nu văd o strategie în creştere a păturii de mijloc în rândul companiilor", a spus Guda, citat de agerpres.

Potrivit acestuia, în ultimii opt ani, cei bogaţi s-au îmbogăţit, iar cei săraci au sărăcit mai mult.

"Cifrele o confirmă. Companiile cu cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro au crescut enorm, peste 10% pe fiecare segment în parte. Cele sub 5 milioane de euro au scăzut constant. Top 1000, în 2007, aveau o pondere în venituri de 33%. Au ajuns să aibă 50% în 2015. Jumătate dintre veniturile înregistrate de companiile româneşti sunt concentrate în cele mai mari 1.000 de companii. În top 1.000, 70% sunt companii din afară. Slavă Domnului că sunt şi să ne rugăm să rămână. Hai să luăm IMM-urile. Ce strategie avem pentru IMM-uri, pentru antreprenoriatul românesc şi să-i ajutăm pe cei mici să crească, nu să le dăm în cap celor mari prin diverse strategii de redistribuire sau război mediatic ori politic fals", a afirmat preşedintele AAFBR.

Dintre toate firmele din România care au activitate astăzi, doar două din zece sunt înfiinţate înainte de anul 2000. Guda a precizat că România a avut cele mai multe sacrificii în mediul de afaceri din Europa.

"În România, au murit cele mai multe companii în ultimii 10 ani. Degeaba, nu s-a învăţat din ele. Dacă nu înveţi din ele, vei relua istoria. M-am uitat la 200.000 de companii care au murit în sensul că au intrat în insolvenţă. 900 şi-au încetat activitatea cu radiere, suspendare, dizolvare, dar 200.000 au intrat în insolvenţă. Au făcut greşeli comune. Mă uit astăzi, inclusiv Romcab intră în insolvenţă, din cauza unor greşeli făcute an de an. Unele sunt şi cu intenţie. Ştii că faci greşeala aia", a mai arătat oficialul AAFBR.