"Teama noastră este că piaţa mondială de cacao a intrat într-o perioadă de surplus structural care este posibil să dureze mai mulţi ani", a declarat directorul executiv al ICCO, Jean-Marc Anga, scrie agerpres.

Estimările referitoare la creşterea consumului mondial de ciocolată, la care se adaugă îmbătrânirea fermierilor şi plantaţiilor de cacao în principalele ţări producătoare din Vestul Africii, au provocat de mult timp îngrijorări cu privire la un deficit structural pe piaţa de cacao. "Aş vrea să văd cine mai susţine această teorie. Viziunea noastră în ultimii cinci-zece ani nu a fost una de deficit structural", a spus Anga.

Coasta de Fildeş, principalul producător mondial de cacao, a avut cel mai mult de suferit de pe urma scăderii rapide a preţurilor în ultimele şase luni. Un val de contracte de export eşuate împreună cu o producţie peste aşteptări a provocat stocuri de boabe de cacao în porturi şi depozite, astfel că fermierii nu mai pot să îşi vândă recoltele, ceea ce provoacă tensiuni sociale.

"Din punctul meu de vedere, toate semnalele pe care le primesc de la ţările producătoare sunt de îngrijorare serioasă pentru că actualul preţ global afectează veniturile la nivel guvernamental", a subliniat Jean-Marc Anga.

Oficialii ICCO se vor întâlni cu statele membre, care includ atât producători cât şi consumatori, în luna aprilie în încercarea de a găsi soluţii care să pun capăt scăderii preţurilor. De asemenea, ICCO va discuta şi modalităţi pentru creşterea consumului, cu accent pe pieţele din lumea emergentă. In acest context, există discuţii pentru acordarea Chinei şi Indiei calitatea de state membre ale ICCO.