Apple, companie care a creat practic această piaţă în anul 2010 odată cu lansarea iPad, rămâne lider mondial chiar dacă livrările sale au scăzut cu 9,3% în ritm anual, până la 13,3 milioane unităţi. Cota de piaţă a grupului american a scăzut la 26,9% în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu 33% în urmă cu un an şi 32,5% în primul trimestru.

Situaţia este similară în cazul rivalului sud-coreean Samsung, care şi-a păstrat poziţia secundă cu 8,5 milioane tablete livrate în al doilea trimestru şi o cotă de piaţă de 17,2%, în scădere faţă de 18,8% în urmă cu un an şi 22,3% în primul trimestru.

Analistul IDC, Jitesh Ubrani, crede că piaţa tabletelor a intrat într-o nouă fază. 'Până acum Apple şi, într-o mai mică măsură, Samsung stăteau în vârful pieţei fără a fi atinşi în mod semnificativ de competitori. Acum începem să vedem creştere în rândul micilor producători şi o nivelare a cotelor de piaţă între mai mulţi producători' a declarat Jitesh Ubrani.

Un producător care şi-a majorat cota de piaţă este grupul chinez Lenovo, numărul trei mondial cu o cotă de piaţă de 4,9% în condiţiile în care livrările sale au crescut cu 64,7% în ritm anual până la 2,4 milioane tablete vândute în al doilea trimestru. Pe locurile următoare sunt producătorii taiwanezi Asus şi Acer cu 2,3 milioane de tablete vândute (cotă de piaţă de 4,6%) respectiv un milion de unităţi (2,6%).

IDC subliniază că mizează în continuare pe o creştere a vânzărilor de tablete pe ansamblul acestui an, însă creşterea va fi mai lentă decât cea înregistrat în anii precedenţi.