Tendinţa de declin a vânzărilor mondiale de calculatoare personale a continuat în primul trimestru al acestui an, pentru al 8-lea trimestru consecutiv, însă scăderea a fost mai mică decât în precedentele trimestre, graţie consumatorilor care s-au grăbit să-şi upgradeze sistemele dupa ce gigantul american Microsoft a pus capăt sprijinului pentru sistemul de operare Windows XP.

Potrivit IDC, în primele trei luni ale acestui an, la nivel mondial au fost vândute 73,4 milioane PC-uri, în scădere cu 4,4% în ritm anual. O altă mare firmă de cercetare, Gartner, susţine că declinul vânzărilor a fost limitat la 1,7%, în condiţiile în care 76,6 milioane PC-uri au fost vândute în primul trimestru al acestui an.

Comparativ, pe ansamblul anului trecut piaţa calculatoarelor personale a înregistrat o scădere istorică de 10% a vânzărilor, din cauza concurenţei smartphone-urilor şi tabletelor.

În topul producătorilor de PC-uri, grupul chinez Lenovo şi-a confirmat poziţia de lider mondial în primul trimestru, cu o creştere a vânzărilor de 10%, până la 12,9 milioane de unităţi, ceea ce îi asigură o cotă de piaţă evaluată de Gartner la 16,9% şi la 17,7% de IDC.

Pe locul secund se situează grupul american Hewlett Packard (HP), care a înregistrat o creştere mai mică a vânzărilor (4,1%), până la 12,2 milioane de unităţi, potrivit Gartner, şi una de 4,7%, până la 12,6 milioane de unităţi pentru IDC, ceea ce reprezintă o cotă de piaţă de 16% şi, respectiv, 17,1%, conform metodologiei utilizate de fiecare dintre cele două firme de cercetare de piaţă.

Pe locurile următoare se situează Dell, cu 9,5 milioane unităţi vândute în primele trei luni, Acer, cu 5,6 milioane PC-uri vândute, şi Asus, cu 5,3 milioane de unităţi.